Kardemummagryta
Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 600ggrytbitar av fläsk
- 2mskolja
- 3tskkardemumma, mald
- 1tsksvartpeppar
- 2msktomatpuré
- ½stpurjolök
- 3stmorötter
- 2tärning(ar)köttbuljong
- vatten
Tillbehör
- yoghurtsås (se tips)
- kokt ris eller potatis
Så lagar du
1. Bryn köttet i olja i en stor gryta tillsammans med kryddor och tomatpuré.
2. Skär purjo och morot i mindre bitar, lägg dem i grytan.
3. Lägg i buljongtärningarna och häll på vatten precis så att det täcker köttet.
4. Låt småputtra under lock cirka 30 minuter.
5. Smaka av med salt och peppar.
6. Servera med potatis eller ris.
Tips
Barnen brukar uppskatta en kall sås till: Rör ihop 2 deciliter vanlig yoghurt med 2 tesked tacokrydda.
Vill du ha en krämigare konsistens på yoghurten, häll upp cirka 3 deciliter i ett kaffefilter och låt rinna av. Den blir perfekt om du gör det innan du börjar med grytan.
En god hemlagad färskost får du om du låter 3 deciliter yoghurt eller gräddfil rinna av genom ett kaffefilter över natten i kylskåpet. Smaksätt med till exempel riven pepparrot, vitlök, grönpeppar eller färska örter.