Karelsk gryta

Karelsk gryta.

Publicerat:

Tillagningstid:

Soraya Hagert lagar en karelsk gryta som är en traditionell maträtt bland finska romer och pratar om likheter mellan olika romska maträtter

Ingredienser

4portioner

  • 2
    lökar
  • 3
    morötter
  • pepparkorn
  • efter smak
    salt
  • 4
    lagerblad
  • smör till stekning
  • 800g
    fläsk i grytbitar
  • 800g
    potatis
  • 2st
    köttbuljongtärningar
  • bladpersilja

Så lagar du

1. Börja med att skala lök och morötter, hacka i stora bitar.

2. Koka potatisen.

3. Bryn smör i stekpanna och stek köttet så det bara får en ytfärg och salta efter egen smak.

4. Lägg köttet i en annan högre grytkastrull.

5. Lägg morötterna och löken råa i grytkastrullen.

6. Tillsätt ca 1 liter vatten i stekpannan där köttet stektes och lägg i 2 tärningar av köttbuljong i vattnet. Rör om.

7. Häll buljongvattnet i grytan där de andra ingredienserna ligger.

8. Lägg till några lagerblad i grytan också.

9. Tillsätt pepparkorn.

10. Lägg lock över grytan och ställ den i ugnen i 175 grader under 2-3 timmar. Tills köttet blir mjukt.

11. Servera grytan tillsammans med kokt potatis. Garnera med bladpersilja.

Tips

Använd kött som du gillar, fläsk, nötkött eller lamm.

Dela det här receptet med dina vänner!