Karelsk stek - Karjalanpaisti

Karelsk stek - Karjalanpaisti

Publicerat:

Den här grytan är en karelsk specialitet och kan ses som finnarnas pulled pork fast med grönsaker. Ett långkok där man kan lägga i alla slags köttbitar. Serveras ofta med kokt potatis eller potatismos.

Ingredienser

  • 300g
    oxkött, typ högrev eller andra billiga grytbitar
  • 300g
    lammkött, typ stek
  • 200g
    bacon
  • 2-3
    morötter
  • 2-3
    lökar
  • 15-20
    hela kryddpepparkorn
  • 10st
    hela svartpepparkorn
  • 2-3tsk
    salt
  • 6st
    lagerblad

Så lagar du

1. Börja med att steka bacon i en stor gryta.

2. Lägg i ox- och lammköttet i bitar. Bryn så allt får fin färg! Utöver baconfettet kan det behövas lite olja eller smör.

3. Ha i morötter i skivor, lök i klyftor och stek lite till.

4. Häll vatten i grytan så att köttet täcks. I med kryddorna.

5. Ställ grytan i ugnen i ca 3 timmar i 150 grader. Kolla nu och då i fall grytan behöver mera vatten

Servera gärna; En klassiker som med fördel serveras med kokt potatis eller potatismos

Dela det här receptet med dina vänner!