Karljohan-biffar med tahinidressing

Karljohan-biffar med hyvlad svamp och grönsaker.

Publicerat:

Tillagningstid:

Fånga säsongen och laga lite härliga grönsaker nu när de är nyskördade . En bra och smakrik instegsrätt för den som vill sätta lite mer grönt i fokus. Våga testa hampa frön som är en av de proteinrikaste grödorna vi har på planeten och otroligt smakrikt och potent.

Ingredienser

4portioner

Biffar

  • 1msk
    olivolja
  • 1
    purjolök, finhackad
  • 400g
    karljohan-svamp, finhackad
  • 1knippa(or)
    dill, hackad
  • 1msk
    smör
  • 3msk
    vetemjöl
  • 1dl
    växtmjölk eller vanlig mjölk
  • 1dl
    manchego-ost, riven
  • salt och peppar

Panering

  • 2
    ägg, lätt vispade
  • 1dl
    vetemjöl
  • dl
    hampafrön, krossade

Yoghurtdressing

  • 1
    citron, saft och skal
  • 2dl
    tjock yoghurt
  • ½dl
    tahini
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • salt och peppar

Sallad

  • 1
    gulbeta
  • 1
    morot
  • bladsallad
  • 10cm
    rättika eller 1 kålrabbi
  • 1
    citron
  • 1msk
    olivolja

Så lagar du

Biffarna

1. Hacka purjolök och 300 gram karljohan-svamp. Spara den finaste till salladen som blir tillbehöret.

2. Hetta upp oljan i en panna. Fräs lök och svamp i ca 5 minuter. Smaksätt med salt och peppar.

3. Tillsätt smöret. Låt smälta och rör ner mjölet och därefter mjölken tills det tjocknat. Låt puttra i 2-3 minuter.

4. Rör ner ost, dillen och smaka av med salt och peppar.

5. Häll över i en skål och kyl ner.

Under tiden: Gör yoghurtsås och sallad.

6. Forma till små biffar, vänd i mjölet och doppa i ägg.

7. Panera med hampafrön och stek på medelvärme i olja tills gyllene, ca 2 minuter på varje sida.

8. Servera med den krispiga salladen och ringla över tahiniyoghurt.

Yoghurtsås

Blanda ingredienserna till yoghurtsåsen och smaka av med salt och peppar och finriven vitlök.

Sallad

1. Gör en vinegrette på citronsaft och olivolja.

2. Hyvla grönsakerna tunt ner i iskallt vatten. Låt dem rinna av och dressa dem precis före servering med vinegrette, salt och peppar.

Tips

Lås inte fast dig vid karljohan. Har du inte just den svampen funkar receptet minst lika bra med portabello, champinjoner eller rent av skogens guld kantarellerna.

Dela det här receptet med dina vänner!