Kebab med auberginesallad och libabröd

Kebab med auberginesallad och libabröd.

Publicerat:

Tillagningstid:

Den perfekta fredagsmiddagen! Kan förberedas redan tidigare under veckan och avslutas när det är dags att servera.

Ingredienser

4portioner

Lammkebab

  • 1 ½kg
    bog med ben, från tacka eller lamm
  • 4
    libabröd
  • 3
    vitlöksklyftor
  • 1
    gul lök
  • 1tsk
    spiskummin
  • 1tsk
    paprikapulver
  • salt och peppar
  • 20g
    smör

Auberginesallad

  • 1
    aubergine
  • 1kvist(ar)
    mynta
  • 1kvist(ar)
    persilja
  • 1kruk(or)
    koriander
  • 1
    silverlök
  • 1
    vitlöksklyfta
  • 2msk
    cherryvinäger alt. rödvinsvinäger
  • 2msk
    olivolja
  • 1tsk
    socker
  • salt och peppar
  • 50g
    fetaost

Sumaklök

  • 1
    rödlök
  • 1
    citron
  • 2msk
    sumak
  • 2msk
    olivolja

Citronyoghurt

  • 2dl
    grekisk yoghurt
  • 2msk
    tahini
  • 1tsk
    honung
  • 1
    vitlöksklyfta
  • 1
    citron
  • salt och peppar

Så lagar du

Lammkebab

  1. Koka bogen i saltat vatten i ca 2–3 timmar tills den börjar släppa från benet.
  2. Lyft upp köttet och låt det svalna.
  3. Strimla löken och finhacka vitlöken, plocka köttet i mindre bitar.
  4. Stek det plockade köttet krispigt på medelvärme i smör tillsammans med lök och vitlök.
  5. Krydda med spiskummin, paprika, salt och peppar.

Auberginesallad

  1. Klyfta auberginen och smörj den med olja och salt.
  2. Rosta i ugn på 220 grader i ca 20 minuter.
  3. Hacka vitlök, lök, persilja, mynta och koriander. Blanda med vinäger och olja till en till en salsa liknande sås.
  4. Låt auberginen svalna något och vänd sedan ihop den med dressingen. Avsluta med smulad fetaost.

Sumaklök

  1. Strimla rödlöken.
  2. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop den med händerna.
  3. Smaka upp med citron, salt och peppar.

Citronyoghurt

  1. Blanda yoghurten med tahini, saft och zest från citronen, honung, och finhackad vitlök.
  2. Smaka upp med salt och peppar.

Tips

Hela denna måltid kan enkelt göras vegetarisk genom att byta ut lammet till falafel.

Dela det här receptet med dina vänner!