Kebab med auberginesallad och libabröd
Publicerat:
2021-08-26Tillagningstid:
Den perfekta fredagsmiddagen! Kan förberedas redan tidigare under veckan och avslutas när det är dags att servera.
Ingredienser
4portioner
Lammkebab
- 1 ½kgbog med ben, från tacka eller lamm
- 4libabröd
- 3vitlöksklyftor
- 1gul lök
- 1tskspiskummin
- 1tskpaprikapulver
- salt och peppar
- 20gsmör
Auberginesallad
- 1aubergine
- 1kvist(ar)mynta
- 1kvist(ar)persilja
- 1kruk(or)koriander
- 1silverlök
- 1vitlöksklyfta
- 2mskcherryvinäger alt. rödvinsvinäger
- 2mskolivolja
- 1tsksocker
- salt och peppar
- 50gfetaost
Sumaklök
- 1rödlök
- 1citron
- 2msksumak
- 2mskolivolja
Citronyoghurt
- 2dlgrekisk yoghurt
- 2msktahini
- 1tskhonung
- 1vitlöksklyfta
- 1citron
- salt och peppar
Så lagar du
Lammkebab
- Koka bogen i saltat vatten i ca 2–3 timmar tills den börjar släppa från benet.
- Lyft upp köttet och låt det svalna.
- Strimla löken och finhacka vitlöken, plocka köttet i mindre bitar.
- Stek det plockade köttet krispigt på medelvärme i smör tillsammans med lök och vitlök.
- Krydda med spiskummin, paprika, salt och peppar.
Auberginesallad
- Klyfta auberginen och smörj den med olja och salt.
- Rosta i ugn på 220 grader i ca 20 minuter.
- Hacka vitlök, lök, persilja, mynta och koriander. Blanda med vinäger och olja till en till en salsa liknande sås.
- Låt auberginen svalna något och vänd sedan ihop den med dressingen. Avsluta med smulad fetaost.
Sumaklök
- Strimla rödlöken.
- Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop den med händerna.
- Smaka upp med citron, salt och peppar.
Citronyoghurt
- Blanda yoghurten med tahini, saft och zest från citronen, honung, och finhackad vitlök.
- Smaka upp med salt och peppar.
Tips
Hela denna måltid kan enkelt göras vegetarisk genom att byta ut lammet till falafel.