Ketchup och skånsk senap

Ketchup och skånsk senap

Publicerat:

Tillagningstid:

Gör din egen tomatketchup och skånska senap med Tareqs enkla recept. Gott till det mesta!

Ingredienser

Ketchup

  • 800g
    solmogna eller konserverade tomater
  • ½st
    gul lök
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 160g
    honung (ca 1 dl)
  • ½dl
    ättika (12 %)
  • 150g
    tomatpuré (ca 1 dl)
  • 1tsk
    salt

Skånsk senap

  • ¾dl
    gula senapsfrön
  • ½dl
    bruna senapsfrön
  • 1 ½dl
    vatten
  • 1msk
    fint riven pepparrot
  • 1tsk
    fint riven ingefära
  • 1tsk
    salt
  • 3msk
    vitvinsvinäger
  • 3msk
    honung
  • ½dl
    solrosolja

Så lagar du

Ketchup

1. Koka upp vatten i en kastrull. Skålla tomaterna tills skalet spricker. Skala dem och hacka dem grovt.

2. Lägg alla ingredienser i en stor och tjockbottnad kastrull.

3. Koka på medelhög värme i ca 30 minuter. Rör ofta.

4. Mixa och passera om du vill ha den riktigt slät. Slå den varma ketchupen på väl steriliserade varma burkar eller flaskor. Ketchupen håller i upp till ett år i kylen.

Skånsk senap

1. Lägg fröna i kallt vatten och koka upp.

2. Mixa med stavmixer i 3–4 minuter.

3. Tillsätt pepparrot och ingefära och mixa snabbt.

4. Häll i salt, vinäger, honung och olja. Mixa senapen till jämn konsistens.

5. Häll på steriliserad burk. Låt senapen stå och mogna i några dagar innan du äter den. Senapen håller i flera månader i kyl.

Dela det här receptet med dina vänner!