Killingbergare med mandelpotatiscreme och rapsskott
Publicerat:
2022-04-26Tillagningstid:
En klassiker i lite ny skrud som jag gör på killingfärs och serverar med en lite lösare poatiscreme som blir krämig och god med getost
Ingredienser
4portioner
Biffar
- 400gfinmalen killingfärs (Det går bra att byta ut killing färsen till lamm eller kalv)
- 3stäggulor
- 3dlvispgrädde
- 1tsksalt
- 2krmsvartpeppar
- 1dlpanko ströbröd (till panering)
- 0,5dlsesamfrön (till panering)
- 50gsmör (till stekning)
- 4stRapsskott
- 1stSchalottenlök (finhackad)
- 1stVitlöksklyfta (finhackad)
Potatiscreme
- 800gmandelpotatis
- 1dlCreme fraiche
- 1,5dlmjölk (3%)
- 100glagrad getost
- 100gsmör
- 1tskfinrivet citronskal
- Salt och vitpeppar
Så lagar du
Biffar
- Lägg mixerbunken till färsen i frysen och se till att alla ingredienser är kylskåpskalla. Blanda färs, salt och peppar.
- Tillsätt äggulor kör ett par varv, tillsätt grädden under mixning och kör tills det gått ihop, smeten ska vara lös.
- Blanda panko ströbröd och sesamfrön. Forma till 4 biffar med blöta händer så smeten inte fastnar, vänd direkt i panko/sesamfrö blandningen.
- Lägg biffarna på en skärbräda eller ett fat och ställ in biffarna i kylen undertiden du gör potatispurén.
Potatispuré
- Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och låt ånga av.
- Värm mjölk och smör i en kastrull och riv ner getosten så den får smälta. Pressa potatisen och vispa ihop med den varma mjölkblandningen. Smaka av med citronskal, peppar och salt.
- Stek biffarna i smör 4–5 minuter per sida
- Stek rapskotten hastigt i smör tillsammans med den finhackade löken/vitlöken, tillsätt ett par matskedar vatten på slutet och låt det ånga bort.