Kimchi på kålrot

Kimchi på kålrot.

Publicerat:

Kimchi innehåller både C-vitamin och mjölksyrebakterier. Testa som tillbehör till asiatisk mat, eller på mackan eller burgaren.

Ingredienser

  • 1500g
    kålrot
  • 3msk
    jodfritt havssalt
  • 4klyfta(or)
    vitlök, rivna
  • 1dl
    lökjuice, mixa en gul lök med en skvätt vatten
  • 1tsk
    ingefära, riven
  • 2
    salladslökar, grovt strimlade
  • 1msk
    socker
  • 1msk
    fisksås
  • 3
    röda chilifrukter, hackade

Så lagar du

1. Skala och kuba ner kålroten grovt.

2. Blanda med saltet i en bunke arbeta med händerna. Salta ur 7-8 timmar.

3. Skölj bort överskottsaltet.

4. Riv ner ingefära och vitlök direkt i bunken.

5. Tillsätt den finhackade chilin, salladslöken, lökjuicen, fisksåsen och sockret.

6. Arbeta runt ordentligt med händerna.

7. Fyll upp på steriliserad glasburk med tättslutande lock och packa den hårt med handen eller träslev.

8. Fyll på med 2%-ig saltlag om vätskenivån sjunker.

9. Låt stå 1-2 veckor i rumstemperatur. Ställ dem därefter i kylskåp.

Tips

Oöppnad burk håller i flera månader. Smaken blir bara bättre ju längre den står. En öppnad burk håller i minst 1 månad.

Dela det här receptet med dina vänner!