Jespers lyxiga kladdkaka

Kladdkaka.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Den här kladdkakan är lite mer avancerad än vanliga kladdkakor, men när du tar en tugga och marängen och ganachen smälter i munnen tillsammans med den kladdiga kladdkaksbottnen vet du att det var värt den lilla extra ansträngningen.

Ingredienser

15 - 20portioner

  • 200g
    ägg, 4 st
  • 200g
    normalsaltat smör, smält
  • 180g
    vetemjöl
  • 330g
    strösocker
  • 70g
    kakao
  • 10g
    vaniljsocker
  • 1g
    bakpulver
  • 2g
    salt
  • 1
    apelsin, zesten

Ganache/chokladtryffel

  • 50g
    mörk choklad
  • 25g
    mjölkchoklad
  • 50g
    grädde
  • 10g
    mjölk, 3%

Italiensk maräng

  • 50g
    äggvita
  • 85g
    strösocker
  • 30g
    vatten

Så lagar du

Kladdkakan

1. Sätt ugnen på ca 200 grader.

2. Smörj en springform på ca 24 cm i diameter. Smält smöret och riv zesten, blanda sedan alla ingredienser till en slät massa.

3. Häll ingredienserna i springformen. Grädda kakan på 200 grader i ca 15–20 minuter beroende på ugn. Kakan ska vara bakad i botten och på kanterna, men lite lös i mitten.

4. Låt kakan svalan så att mitten av kakan sjunker ihop lite.

Ganache/chokladtryffel

1. Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädde och mjölk, häll blandningen över chokladen och blanda till en ganche/chokladtryffel.

2. Häll ganachen/chokladtryffeln i håligheten i kladdkakan och ställ kakan i frysen ca 30 minuter.

Italiensk maräng

1. Koka socker och vatten till ca 118 grader.

2. Börja vispa äggvitan vid ca 112 grader. Häll sockerlagen i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter att vispa äggvitan. Fortsätt att vispa tills marängen svalnat till kroppstemperatur. När vispningen upphört måste man omedelbart stryka ut marängen i önskat mönster ovanpå kladdkakan. Om marängen får stå ovispad ett tag stelnar den och blir inte lika följsam då man stryker ut marängen över kakan.

3. Bränn marängen med en brännare och dekorera om så önskas med något bär.

Dela det här receptet med dina vänner!