Kladdkaka med lingon och salt kolaglass

Kladdkaka med lingon och salt kolaglass.

Publicerat:

Tillagningstid:

Kocken själv kallar den för "den inkluderande kladdkakan", eftersom den är fri från både gluten och laktos och passar alla tillfällen. Nyckeln till framgång är bland annat en choklad av hög kvalitet. Kakans luftighet kommer från den vispade äggvitan, som dessutom ger kakan en fin yta.

Ingredienser

Kladdkaka

  • 200g
    smör, laktosfritt
  • 200g
    socker
  • 200g
    mörk choklad, hög kvalitet
  • 90g
    äggula
  • 150g
    äggvita

Salt kolaglass

  • 1liter
    vaniljglass, laktosfri
  • 4msk
    socker
  • 1dl
    grädde, laktosfri
  • flingsalt

Övriga ingredienser

  • 3dl
    frysta lingon
  • 1msk
    florsocker

Så lagar du

Kladdkaka

1. Smält smör och tillsätt socker och choklad. Rör tills chokladen har löst sig.

2. Slå chokladblandningen över äggulan och vispa noggrant. Slå tillbaka blandningen i kastrull.

3. Vispa äggvitan hård och vänd sedan in i chokladsmeten.

4. Häll upp smeten i en smörad och med kakao pudrad springform.

5. Baka i 180 grader i varmluftsugn i ca 25 min.

Lingon

1. Pudra frysta lingon med florsocker och låt tina i kyl.

Salt kolaglass

1. Koka upp sockret med lite vatten. Låt karamelliseras och släck med grädden.

2. Smaka av kolan med havssalt och kyl.

3. Vi servering mixas glassen väldigt hastigt med kolasås. Alternativt kan kolasåsen serveras till glass och kaka.

Dela det här receptet med dina vänner!