Klassisk Bouillabaisse med Rouille

Klassisk Bouillabaisse med Rouille

Publicerat:

Ingredienser

4portioner

  • 400g
    soppfisk som t.ex. kolja, lubb eller sej
  • 1,5liter
    vatten
  • 1g
    saffran
  • 2st
    gula lökar
  • 4st
    vitlöksklyftor
  • 3msk
    olivolja
  • 3msk
    tomatpuré
  • 2tsk
    malet fänkålsfrö
  • 1
    knivsudd cayennepeppar

Till serveringen:

  • 600g
    fisk, gärna olika sorter så som lax och hälleflundra
  • färska örter samt olivolja till garnityr
  • räkor, musslor eller havskräftor efter smak och plånbok

Så lagar du

1. Skär fisken i mindre bitar.

2. Skala och hacka löken, gör desamma med vitlöken.

3. Fräs löken samt vitlöken i en kastrull med olivoljan i ca 1-2 minuter.

4. Ta i tomatpurén, saffran, mald fänkål och lägg i fiskbitarna, slå på vattnet koka utan lock i ca 30 minuter.

5. Sila soppan i en ny kastrull, mixa soppfisken och löken till en massa. Häll massan i soppan, koka upp, smaka av soppan med cayennepeppar samt salt och nymalen vitpeppar.

6. Skär serverings fisken i större tärningar och lägg dem i soppan koka i någon minut. Vill man ha skaldjur i soppan så koka med dem i några sekunder så att dom inte blir sega de blir dom lätt om man kokar för länge.

7. Arrangera fisken och skaldjuren i varma djupa tallrikar och fördela soppan över.

8. Garnera soppan med örter såsom dill eller körvel, ringla olivolja i soppan

Dela det här receptet med dina vänner!