Klassisk surströmmingsklämma

Klassisk surströmmingsklämma.

Publicerat:

Tillagningstid:

Klassisk ”klämma” hemma hos familjen Brännström i Skellefteå.

Ingredienser

4portioner

  • 1burk(ar)
    surströmming
  • 300g
    mandelpotatis
  • ½-1paket
    hårt ljusugnsbröd (tunnbröd)
  • 50g
    smör
  • 2dl
    gräddfil
  • 1-2st
    röd lök
  • 1tsk
    farinsocker
  • ½dl
    gräslök, hackad
  • 2st
    medelstora tomater

Så lagar du

1. Börja med mandelpotatisen. Koka upp vattnet med potatisen i. Sänk temperaturen till hälften och låt potatisen sjuda i 3040 minuter.

2. Hacka löken fint och blanda den med farinsockret i en liten skål.

3. Skär gräslöken fint och lägg i liten skål.

4. Hacka tomaterna fint. Jag brukar kärna ur dem först, men det gör du som du själv vill.

5. Rensa fisken och ta bort skinnet om du själv vill. Det sägs vara mer skonsamt för magen om man tar bort skinnet, men jag kan inte garantera något.

6. Smöra ett bröd och mosa potatisen ovanpå. Lägg på tomaterna, surströmmingen, gräddfilen, rödlöken och gräslöken.

7. Smöra ett till bröd och lägg den sedan på så att det blir en klämma. Vänd den sedan så att det smälta smöret rinner in i potatisen.

8. Njut av den härliga surströmmingsklämman.

Dela det här receptet med dina vänner!