Klenäter

Klenäter.

Publicerat:

Tillagningstid:

Friterat bakverk som härstammar från en lång och svunnen tid då Gustav Vasa styrde riket.

Ingredienser

13portioner

  • 4st
    äggulor (80g)
  • 1st
    ägg (50g)
  • 1 1/3dl
    strösocker (120g)
  • 100g
    smör
  • 5 1/4dl
    mjöl (315g)
  • 3/4dl
    mjölk (75g)
  • 1tsk
    bakpulver (5g)
  • 1st
    citron, det rivna skalet
  • kanel- och sockerblandning för garnering

Så lagar du

1. Blanda alla ingredienser till en jämn deg. Forma degen till en platta och klä in den i plast. Låt degen vila i kyl i en 1 timme.

2. Hetta upp frityrolja till 180 grader.

3. Kavla ut degen och skär ut sneda rutor med en sporre. Skär ett snitt mitt i rutorna och trä ena änden genom mitten.

4. Fritera i olja tills de får en gyllenebrun färg och yta.

5. Lyft ur klenäterna och låt dem rinna av på papper. Vänd dem sedan i socker- och kanelblandningen.

Dela det här receptet med dina vänner!