Klimatvänlig curry

Klimatvänlig curry.

Publicerat:

Tillagningstid:

Med det här receptet kan du laga både läcker och klimatsmart mat samtidigt. Det här är en fyllig, mättande och kryddig rätt som gör att man inte saknar kött. Med spröda och smakrika tillbehör, och rättens textur, tillfredsställs alla sinnen under måltiden.

Ingredienser

4portioner

Curry

  • 800g
    fast potatis
  • ½
    butternut pumpa eller hokkaido
  • 2
    stora lökar
  • 6klyfta(or)
    vitlök
  • 5cm
    skalad ingefära
  • 1
    liten bit skalad färsk gurkmeja
  • ½tsk
    röd chili
  • 2tsk
    spiskummin
  • 1tsk
    koriander
  • 12
    pepparkorn
  • 1tsk
    kanel
  • 2msk
    garam masala
  • 1msk
    tomatpuré
  • ½dl
    olja
  • 2dl
    kokosmjölk eller grädde
  • 3dl
    vatten
  • saften från 1 citron

Myntayoghurt

  • 1knippa(or)
    marockansk mynta
  • dl
    grekisk yoghurt

Tillbehör

  • 3–4
    vårlökar
  • ½dl
    osaltade jordnötter
  • 1knippa(or)
    färsk koriander
  • 1burk(ar)
    äppelchutney
  • 4
    naanbröd

Så lagar du

Curry

1. Skala potatis och pumpa och dela i lika stora bitar. Ta bort kärnorna ur pumpan.

2. Stek spiskummin, svartpeppar och koriander snabbt i en torr panna tills det doftar lite.

3. Skala och skär lökarna i små tärningar. Mixa vitlök, ingefära, tomatpuré, gurkmeja och chili till en len pasta.

4. Fräs lökarna i olja i cirka 8 minuter tills de mjuknat.

5. Tillsätt potatisen och fortsätt steka i cirka 5 minuter. Tillsätt kryddpastan och stek ytterligare 2–3 minuter. Tillsätt vatten och kokosmjölk/grädde och koka under lock i 15 minuter.

6. Smaka av med salt.

7. Tillsätt pumpan och rör om, fyll på med vatten tills det knappt täcker. Koka till mört och vänd runt försiktigt ett par gånger så att inte pumpan och potatisen går sönder.

8. Smaka av med citronsaft, salt och lite färsk chili.

9. Slå av värmen och låt dra i 10 minuter.

Myntayoghurt

1. Skölj myntan, plocka av bladen och mixa med 1 deciliter yoghurt och lite salt.

2. Vänd ner myntablandningen i resten av yoghurten.

Tillbehör

1. Skär vårlöken fint i små ringar.

2. Rosta jordnötter i torr panna tills de är gyllene.

3. Skölj och plocka eller skär koriandern.

Serveringstips

Häll upp curryn i en djup skål, sprinkla över vårlök, jordnötter och färsk koriander. Ät med myntayoghurt, äppelchutney och naanbröd.

 

Dela det här receptet med dina vänner!