Knäckig plommonpaj

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Plommonpaj.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Kolaknäckig plommonpaj där de syrliga plommonen möter smörig vaniljkola och en doft av kryddig kanel och ingefära. /Susanne

Ingredienser

8 portioner

  • 1 kg
    plommon, urkärnade i stora bitar
  • 1
    citron eller apelsin, det gula av skalet rivet, och saften
  • 1 msk
    färsk ingefära, riven
  • 1 tsk
    kanel, malen eller kardemumma

Deg

  • 150 g
    smör
  • ½ dl
    grädde
  • ½ dl
    sirap
  • 1 tsk
    vaniljpulver
  • 2 dl
    havregryn
  • 2 dl
    vetemjöl
  • 1 tsk
    bakpulver
  • dl
    strösocker

Topping

  • 1 dl
    flisad mandel eller mandelspån

Till servering

  • vaniljglass, vaniljsås eller lättvispad grädde smaksatt med riven mandelmassa

Så lagar du