Knäckig plommonpaj
Publicerat:
2020-09-01Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Kolaknäckig plommonpaj där de syrliga plommonen möter smörig vaniljkola och en doft av kryddig kanel och ingefära.
Ingredienser
8portioner
- 1kgplommon, urkärnade i stora bitar
- 1citron eller apelsin, det gula av skalet rivet, och saften
- 1mskfärsk ingefära, riven
- 1tskkanel, malen eller kardemumma
Deg
- 150gsmör
- ½dlgrädde
- ½dlsirap
- 1tskvaniljpulver
- 2dlhavregryn
- 2dlvetemjöl
- 1tskbakpulver
- 1½dlströsocker
Topping
- 1dlflisad mandel eller mandelspån
Till servering
- vaniljglass, vaniljsås eller lättvispad grädde smaksatt med riven mandelmassa
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn eller 150 grader varmluft.
2. Blanda plommon, citron, ingefära, kanel och vanilj i botten på en pajform.
3. Gör deg: Smält smör, tillsätt grädde och sirap. Rör om och tillsätt resterande ingredienser.
4. Fördela degen ovanpå plommonen. Strö på mandel.
5. Grädda mitt i ugnen ca 30 min tills pajen är gyllene. Låt svalna något och servera med mandelgrädde eller vaniljglass.