Knäckig plommonpaj

Plommonpaj.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Kolaknäckig plommonpaj där de syrliga plommonen möter smörig vaniljkola och en doft av kryddig kanel och ingefära.

Ingredienser

8portioner

  • 1kg
    plommon, urkärnade i stora bitar
  • 1
    citron eller apelsin, det gula av skalet rivet, och saften
  • 1msk
    färsk ingefära, riven
  • 1tsk
    kanel, malen eller kardemumma

Deg

  • 150g
    smör
  • ½dl
    grädde
  • ½dl
    sirap
  • 1tsk
    vaniljpulver
  • 2dl
    havregryn
  • 2dl
    vetemjöl
  • 1tsk
    bakpulver
  • dl
    strösocker

Topping

  • 1dl
    flisad mandel eller mandelspån

Till servering

  • vaniljglass, vaniljsås eller lättvispad grädde smaksatt med riven mandelmassa

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn eller 150 grader varmluft.

2. Blanda plommon, citron, ingefära, kanel och vanilj i botten på en pajform.

3. Gör deg: Smält smör, tillsätt grädde och sirap. Rör om och tillsätt resterande ingredienser.

4. Fördela degen ovanpå plommonen. Strö på mandel.

5. Grädda mitt i ugnen ca 30 min tills pajen är gyllene. Låt svalna något och servera med mandelgrädde eller vaniljglass.

Dela det här receptet med dina vänner!