Kokoslax med asiatiska grönsaker

Kokoslax med asiatiska grönsaker.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingefära, lime, kokos och andra ingredienser sätter asiatisk finess på laxen. I stället för ris bjuds det på fräscha, sesamkryddade grönsaker till.

Ingredienser

4portioner

Kokoslax

  • 4dl
    kokosmjölk
  • 1st
    stjälk citrongräs, innersta delen fint riven
  • 5cm
    ingefära i skivor
  • 2st
    lime, saft och rivet skal
  • 1msk
    fisksås (finns i asiatiska hyllan i butiken, kan uteslutas)
  • 1msk
    strösocker
  • 2st
    salladslökar i tunna skivor
  • 4st
    skinn- och benfria laxfiléer (150g/bit)
  • ½tsk
    salt
  • 1krm
    nymalen svartpeppar
  • 2msk
    sesamfrön, rostade

Asiatiska grönsaker

  • 600-700g
    grönsaker, t ex broccolibuketter, sojabönor, färsk spenat
  • 1msk
    rapsolja
  • 1-2tsk
    sesamolja
  • salt
  • grovhackade cashewnötter

Så lagar du

1. Värm ugnen till 180°. Häll kokosmjölk, rivet citrongräs, skivad ingefära, limesaft och rivet skal, fisksås, socker och lök i en kastrull och låt sjuda ett par minuter på medelvärme.

2. Lägg fiskbitarna i en ugnsfast form, salta, peppra och häll över kokosblandningen. Lägg aluminiumfolie över formen och tillaga i 10 - 12 minuter, tills fisken är nätt kokt med rosa kärna.

3. Grönsaker: Koka broccolin hastigt, tillred sojabönor enligt förpackningen. Fräs allt det gröna och nötterna snabbt i stekpanna med rapsolja och sesamolja, salta lätt.

4. Strö sesamfrön över laxen och servera med grönsakerna.

Dryckestips

Vitt vin
2014 Jacob’s Creek Unoaked Chardonnay, Australien
Nr 6473, 71 kr

Vitt vin
2014 Qué Pasa? Chardonnay Sauvignon Blanc, Chile
Nr 2416, 91 kr

Alkoholfritt vitt vin
2014 Jacob’s Creek Unvined Riesling, Australien
Nr 1935, 59 kr

Dela det här receptet med dina vänner!