Köksmästare Backes oemotståndliga piggvar

Köksmästare Backes oemotståndliga piggvar

Publicerat:

Hel fisk med len vermouthsås, bladspenat, sockerärtor som serveras med smörsmekt potatis. Morgonens fiskfångst har landat med ett stort parti av Stickans favoritfisk, piggvar. Kvällens absoluta höjdpunkt på menyn.

Ingredienser

4 portioner

  • cirka 2 kg
    hel piggvar. Beräkna 500 gram per person. Be fiskhandlaren skära av huvud och gälar.
  • 600 g
    mandelpotatis, kokt
  • 100 g
    spenatblad
  • 100 g
    sockerärtor, grovhackade
  • 2 msk
    citronsaft
  • 2 msk
    smör, brynt
  • 100 g
    forellrom, alternativt löjrom till servering

Vermouthsås

  • 5 dl
    vispgrädde
  • 2 dl
    vermouth
  • 1 dl
    vitt vin
  • 5 dl
    fiskfond
  • 1 st
    schalottenlök, skivad
  • 4-5 kvist(ar)
    färsk timjan
  • 1 1/2 tsk
    maizena
  • 1 1/2 tsk
    vatten
  • salt, vitpeppar, cayennepeppar, citron
  • 2 msk
    smör

Så lagar du