Kokt kalv i dillsås

Kokt kalv i dillsås

Ingredienser

4 - 6portioner

Kokt kalv

  • 1,2 kg
    kalvkött, bog eller rygg
  • 1st
    gul lök
  • 2 st
    morötter
  • 2st
    palsternackor
  • 2st
    lagerblad
  • 5st
    kryddnejlikor
  • 10st
    kryddpepparkorn
  • 8st
    vitpepparkorn
  • 2tsk
    torkade dillfrön
  • 2st
    kalvbuljongtärningar
  • salt

Dillsås

  • 30g
    färsk dill
  • 5dl
    kalvbuljong från kalvkoket
  • 1dl
    grädde
  • 3msk
    vetemjöl
  • 2msk
    smör
  • 3-4 msk
    ättiksprit 12 %
  • 2msk
    strösocker
  • salt och nymalen vitpeppar

Så lagar du

Ansa och skär ner morötter, lök samt palsternacka i sockerbitsstora bitar. Skär köttet i mindre grytbitar, lägg i en rymlig kastrull och häll på kallt vatten med 1 msk salt. Blanchera köttet genom att koka upp och skölj det sedan under rinnande kallt vatten.

Gör rent kastrullen och lägg tillbaka köttet, häll på vatten samt grönsakerna, kryddorna och buljongtärningarna. Ställ tillbaka på spisen och låt småkoka under lock i cirka 1 timma tills köttet är mört. Låt köttet och grönsakerna svalna i buljongen, låt gärna stå i kyl över natten. Fräs ihop smör och mjöl i en kastrull. Späd med ca 5 dl buljong samt grädden, koka såsen i några minuter. Smaksätt med ättika, socker, salt och vitpeppar. Lägg ner köttet och grönsakerna i såsen och koka upp. Lägg i hackad färsk dill. Servera rykande varmt ur en skål med kokt potatis till.

Dela det här receptet med dina vänner!