Kokt majs med grönt smör

Kokt majs.

Publicerat:

Tillagningstid:

Till kokta majskolvar passar en grönt eller gult smör perfekt!

Ingredienser

  • färska majskolvar (hur många beror på hur många du vill laga till)

Grönt smör

  • 100g
    smör
  • 1dl
    hackad gräslök (går även bra med purjolök)
  • 1dl
    hackad persilja
  • salt och peppar

Gult smör

  • 100g
    smör
  • 1
    citron, rivet skal
  • 2-3
    vitlöksklyftor
  • 2msk
    gurkmeja
  • salt och peppar

Så lagar du

1. Skala de färska majskolvarna.

2. Koka upp vattnet och lägg sen i majskolvarna. Här måste man vara försiktig så att man inte bränner sig. Bäst är det om det finns någon vuxen som kan hjälpa till med att lägga dem i grytan. Om du gör det själv så får du ha en slev eller liknande med ett långt handtag på och försiktigt föra ner dem en och en. Råkar du tappa något i det kokande vattnet så det plumsar till och skvätter, så kan man bränna sig riktigt ordentligt.

3. Låt majskolvarna koka i 10–12 minuter.

Grönt smör

1. Skölj av gräslöken och persiljan, om du plockat den i trädgårdslandet, och hacka det.

2. Smöret behöver vara mjukt när du gör kryddsmör, så ta fram det en stund innan. Man kan också värma det i mikrovågsugnen i ungefär 10 sekunder om man vill det. Om det blir rinnigt så gör det inte något, det blir hårt igen sen.

3. Mixa smöret tillsammans med salt och peppar till ett grönt smör. Lägg upp det i en skål och sätt in det i kylen.

Gult smör

1. Ta fram smöret och låt det stå framme en stund tills det blir mjukt.

2. Blanda ner rivet skal från en citron.

3. Blanda ner pressade vitlöksklyftor och krydda med gurkmeja, salt och peppar.

4. Lägg upp det i en skål och sätt in det i kylen.

Tips

Det finns också färska örter i affären, både som står i krukor eller som är färdighackade i frysdisken. Det är bara att blanda och smaka sig fram!

Dela det här receptet med dina vänner!