Kokt potatis

Kokt potatis.

Publicerat:

Tillagningstid:

Så enkelt får du perfekt kokade potatisar!

Ingredienser

  • potatis
  • vatten
  • salt
  • smör
  • färska dillkvistar

Så lagar du

1. Använd potatisar som är i samma storlek så att koktiden blir den samma för alla i grytan. Skölj bort all jord från potatisen.

2. Koka upp vatten och salt (1,5 msk salt till 1 liter vatten). Lägg i potatisarna och koka upp.

3. Så fort vattnet kokar så skruvar du ner värmen och låter de sjuda (småkoka).

4. Är potatisarna små så får du räkna med att det tar 20–30 minuter och lite större potatisar kan ta 40–50 minuter.

5. När potatisen är klar går det att sticka ner en kniv i en potatisen. Om den fastnar får den koka en stund till, men om den släpper är det dags att stänga av plattan, slå av vattnet och fylla grytan med kallt vatten i 10–20 sekunder. Det gör man för att potatisen inte ska ”efterkoka” och falla sönder. Det låter kanske märkligt att man ska kyla ner potatisen som man skall äta varm, men de kommer inte att bli kalla av den lilla stunden i kallvatten.

6. Lägger en stor klick smör i grytan, färsk finhackad dill och lite peppar och blanda runt. Då har du fina, goda potatisar att ställa fram på bordet.

Tips

Om du inte vill servera potatisen som den är så slår du av kallvattnet som du snabbkylt dem i, lägger en bit hushållspapper över potatisarna och sätter på locket igen innan det är dags att servera.

Att kyla ner kokade grönsaker snabbt är faktiskt något man bör göra med alla grönsaker som är kokta. Men man får kyla ner mindre grönsaker en kortare stund så de inte blir kalla. Då slipper man överkokta och ledsna grönsaker på bordet.

Om du ska koka blå potatis så är det, precis som med polkabetor och rödbetor, viktigt att skalet är kvar på när de kokas, så att de inte blöder.

Dela det här receptet med dina vänner!