Kokta polkabetor

Kokta polkabetor.

Publicerat:

Tillagningstid:

Så kokar du de randiga betorna.

Ingredienser

  • polkabetor
  • vatten
  • salt
  • ev rosmarin, timjan eller lagerblad

Så lagar du

1. När man kokar polkabetor ska man alltid behålla skalet på, och skära av blasten, men lämna alltid en liten stump kvar. Om inte allt skal och lite, lite blast är kvar så "blöder" de när de kokas. Är de väldigt jordiga så ska man så klart skölja av dem.

2. Lägg dina betor i en gryta och fyll upp med vatten. Vattnet skall vara jättesalt, faktiskt så salt som en kallsup i havet smakar. För att få till en kallsupssmak är 1,5 msk salt till 1 liter vatten precis lagom.

3. Vill man så kan man lägga i lite rosmarin, timjan eller lagerblad också, de passar fint ihop med polkabetor. Koka upp och sänk sedan värmen och låt dem koka under lock.

4. Det är också viktigt att ha ungefär lika stora polkabetor i grytan, så att alla blir färdiga samtidigt och inga blir överkokta. Det tar lång tid att koka polkabetor om de inte är små och alldeles färska. Små färska kan bli färdiga på 30 minuter men annars tar det ungefär 1 timme för små och är de lite större ungefär 1,5 timme.

5. Man kan inte få till perfekt kokta polkabetor utan att använda sig av ”knivtricket”. Man sticker då ner en kniv i en av sina polkabetor. Fastnar kniven får man koka en stund till. När kniven lossnar lätt då är de färdiga.

6. Stäng då av plattan och slå av vattnet och skölj dem i kallt vatten 10–20 sekunder. Sen är det jättelätt att bara klämma bort skalet! Men blaststumpen får man skära bort med en kniv.

Dela det här receptet med dina vänner!