Kollektivets linsgryta

Linsgrytan på en röd djup tallrik.

Publicerat:

Tillagningstid:

Röda linser med apelsin och ingefära från sjunde avsnittet av Vår tid är nu.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1msk
    smör och olivolja
  • 2
    gula lökar, hackade
  • 2klyfta(or)
    vitlök, hackade
  • 1tsk
    koriander, malen
  • 1tsk
    kanel, malen
  • 1tsk
    spiskummin, malen
  • 1tsk
    chiliflakes
  • 50g
    ingefära, hackad
  • 800g
    tomater, krossade
  • 2
    umamibuljongtärningar
  • 8dl
    vatten
  • 400g
    kokosgrädde
  • zest och saft av en halv apelsin, obesprutad
  • 3dl
    torkade röda linser, behöver ej blötläggas och smakar mycket mer än färdigkokta
  • salt och peppar

Tillbehör

  • turkisk yoghurt
  • koriander, färsk
  • bröd

Så lagar du

1. Fräs löken mjuk i smör och olivolja ca 5 min i en stor gryta. Stöt gärna kryddorna i mortel, färdigmalen funkar givetvis men nymalda kryddor ger alltid mer smak. Skala och hacka ingefäran. Höj värmen och fräs ihop löken med kryddorna ett par minuter under omrörning.

2. Tillsätt tomater, vatten, kokosgrädde, zest och saft av apelsin och buljongtärningarna. Låt alltihopa puttra ihop i ca 20 min.

3. Rör ner linserna och låt småkoka i 5-10 minuter till önskad konsistens (röda linser blir lätt mosiga om de kokar för länge).

4. Smaka av med salt, svartpeppar och ev mer apelsinsaft och chiliflakes.

5. Servera med färsk koriander, en klick yoghurt och bröd att bryta och doppa i grytan.

Dela det här receptet med dina vänner!