Kombucha

Olika flaskor på ett bord.

Publicerat:

Drycken som dracks under tidigt 1900-tal i Ryssland. Nej, jag pratar så klart inte om vodka. Redan för 2000 år sedan tror man att kombucha konsumerades i Asien och kallades då för livets elixir. I dag finns det både på caféer och till och med representerat på vissa finkrogar.

Ingredienser

Utrustning

 • 1
  glasbehållare med stor öppning
 • stor kastrull, sil, slev, kniv, tratt
 • kökshandduk och gummiband
 • trycksäkra flaskor med täta lock
 • termometer

Ingredienser

 • 3liter
  vatten
 • 2msk
  svart te
 • dl
  strösocker, ekologiskt
 • 3dl
  kombucha, från tidigare bryggning
 • 1
  kombuchasvamp

Så lagar du

1. Koka upp vatten och te i en stor kastrull. Tillsätt sockret, rör om och ta bort kastrullen från spisen. Låt svalna.

2. Sila bort tebladen och häll över vätskan i en glasbehållare som rymmer ungefär 4 liter.

3. Kontrollera temperaturen med en termometer eller känn med ett finger. Vätskan ska vara i rumstemperatur, som högst 25–28 grader. Om det är varmare än 30 grader dör bakteriekulturen så det är viktigt att vätskan svalnar ordentligt innan man fortsätter med nästa steg.

4. Tillsätt kombuchan från tidigare bryggning. Om det är första bryggningen så brukar man få med startvätska när man beställer sin kombuchasvamp. Är det så att du får svampen av en vän, glöm inte att be om lite vätska också.

5. Lägg försiktigt i svampen. Använd gärna plasthandskar. Täck med kökshandduk och fäst med gummiband.

6. Nu gäller det att ha tålamod. Låt stå i rumstemperatur (eller något varmare) 1–2 veckor.

7. Smaka av kombuchan under jäsningstiden. Den är klar när den smakar syrligt, lite som vinäger. Hur syrligt man vill ha är en smaksak.

8. Nu när vi vill buteljera (efter 1–2 veckor) är det också dags att börja om från början och göra en ny sats som svampen kan flyttas över till. Steg 1–5.

9. Rengör flaskorna ordentligt.

10. Använd sil och tratt för att hälla över den färdiga vätskan i flaskorna. Lämna några centimeter luft kvar i flaskans hals.

11. I detta skede kan man välja att smaksätta sin kombucha. Tillsätt lite fruktjuice i flaskan. Låt stå i rumstemperatur i 2–5 dagar tills drycken är kolsyrad.

12. Klar att avnjutas väl kyld! Förvaras i kylskåp i upp till en månad.

Tips

Du kan odla din egen kombucha genom att köpa färdig neutral kombucha-dryck, blanda med avsvalnat te och socker och låta stå under kökshandduk i rumstemperatur till dess du har en svamp. Det tar cirka 2-4 veckor.

Vad är egentligen kombucha?

Kort förklarat kan sägas att kombucha är namnet på ett sötat te som har fått fermentera med hjälp av en levande bakteriekultur och jäst. Mjölksyrabakterien ser ut ungefär som en stor flytande svamp i moget tillstånd och kallas för mamma då den lever vidare i nya bryggningar. Ungefär som en surdeg fortsätter leva vidare så länge du matar den. Tillsammans jobbar de för att göra om sockret till enzymer och organiska syror. Resultatet blir en lätt kolsyrad vinägeraktig dryck med hög syra.

Har kombucha hälsoeffekter?

Det pratas mycket om positiva hälsoeffekter av kombucha som att det exempelvis skulle kunna behandla både aids, diabetes och cancer. Bevisen för att det skulle hjälpa är få och istället finns de andra som tror det motsatta; att det skulle vara farligt för lever och njure i stora mängder. Men så mycket ska vi nog kunna låta bli att dricka.

Dela det här receptet med dina vänner!