Kombucha

Kombucha och örtte.

Publicerat:

Malin Perssons kombucha från Trädgårdstider.

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 3liter
    svart te eller grönt
  • dl
    socker
  • 1
    scoby

Så lagar du

1. Koka ditt te och låt det svalna av. Häll teet i en glasburk och lägg sedan i Scobyn och sockret. Sätt på en kökshandduk med ett gummiband så att inte smuts kan komma i och ge fel bakterietillväxt.

2. Ställ din kombucha i rumstemperatur mitt i rummet, ej i fönster. Låt temperaturen vara ca 18-20 grader. Det är viktigt att du hittar en fin plats till din kombucha så att den trivs.

3. Smaka av efter ca 2 veckor. Din kombucha ska smaka lite syrligt och fermenterat och inte så sött. När du är nöjd med smaken häll då upp kombuchan på klassiska saftflaskor. Ett tips är att låta den vara lite söt för nybörjare och barn ska gilla den. Ju längre du låter den stå ju torrare blir den.

4. Välj vilken smaksättning du önskar och och tillsätt det i flaskorna, låt säsongen skapa variationerna. Tex, olika bär, mynta, gurka, kanel, ingefära, apelsin, fläder etc.

5. Lägg i en liten skiva ingefära i varje flaska, på så sätt får din kombucha en naturlig kolsyra. Vi brukar låta smaksättningen ligga kvar i flaskorna till vi dricker kombuchan.

Tips

Du får en ny “bebis” scoby varje gång du brygger kombucha och den använder du till nästa sats. Du kan även klippa en bit och ge till en god vän, perfekt present till din hälsosamma pyssliga kompis. Din kombucha scooby håller ca 1 månad i kylen om den får bada i lite kombucha och socker. 

Dela det här receptet med dina vänner!