Konfiterad fläsksida med apelsinglace

Konfiterad fläsksida med apelsinglace.

Publicerat:

Tillagningstid:

Att konfitera betyder att man tillagar något i fett, ofta ankfett. Detta är ett klassiskt franskt tillagningssätt som förr ofta användes som konserveringsmetod.

Ingredienser

4portioner

  • 500g
    fläsksida
  • 1msk
    salt

Konfitering

  • 300g
    ankfett
  • 1tsk
    bourbonpeppar
  • 1kvist(ar)
    rosmarin
  • 2-3
    vitlöksklyftor

Glace med salt och apelsin

  • 1msk
    apelsinsalt
  • 1
    apelsin, saften
  • 1dl
    sirap

Konfiterad mandelpotatis

  • 400g
    mandelpotatis eller delikatesspotatis
  • 300g
    ankfett, använd samma som du gjorde fläsksidan i

Saltsmör

  • 100g
    smör
  • 1msk
    lavasalt

Rökigt saltsyrat äpple

  • 1
    äpple
  • 2dl
    gräddfil
  • 1msk
    honung
  • 1tsk
    bokrökt salt

Så lagar du

Fläsksida

  1. Börja med att torrsalta köttet med asksalt i en ungsform. Låt rimma i en påse i 8 timmar, gärna över natten.
  2. Smält fettet i ugnen på 100 grader. Lägg i peppar, rosmarinkvist och vitlöksklyftor. Häll fettet över fläsksidan och låt stå i ugnen i minst 6 timmar på 100 grader.
  3. Ta upp och glasera med apelsinglacen. Bränn eller grilla av den snabbt.

Glace med salt och apelsin

  1. Pressa ut apelsinsaften i en liten stekpanna. Häll över sirap och salt.
  2. Koka ihop alla ingredienserna på medeltemperatur till det blivit en karamellsås, cirka 10–15 minuter.

Konfiterad mandelpotatis

  1. Smält fettet i ugnen på 120 grader.
  2. Lägg i potatisarna och sätt i ugnen i minst 2 timmar.
  3. Servera potatisarna hela och låt gästerna smasha dem och sedan ringla över saltsmöret.

Saltsmör

  1. Smält ihop och håll varmt.

Rökigt saltsyrat äpple

  1. Riv äpplet. Salta lätt och låt ligga i några minuter.
  2. Kläm ur vattnet ur äpplena och blanda dem med honungen och gräddfilen.

Dela det här receptet med dina vänner!