Konfiterad svartrot på edamamekräm

Konfiterad svartrot med edamamekräm, recept av Johanna Westman.

Publicerat:

Tillagningstid:

Att konfitera innebär helt enkelt att sjuda en råvara i fett. Smakupplevelsen blir underbar! Svartrot kan du byta ut mot fina tärningar av rotselleri till exempel. Servera som en förrätt tillsammans med en frisk edamamekräm, något sötsyrligt som picklade grönsaker eller syltat vinteräpple och gärna picklade senapsfrön som ger syrlighet och lite crunch. Pröva dig gärna fram med andra friska, syrliga och knapriga tillbehör!

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 300g
    svartrot, gärna lite stora exemplar
  • 150-200g
    smör
  • 1
    citron, skalet
  • 50g
    rotfruktschips
  • ½dl
    smetana
  • picklade sesamfrön

Edamamekräm

  • 500g
    edamamebönor, frysta utan skal
  • 1
    schalottenlök
  • 1msk
    smör till stekning
  • ca 1dl
    smetana
  • 1
    citron, skal och saft
  • salt och svartpeppar

Syltat äpple

  • 1
    svenskt vinteräpple, syrligt t ex Ingrid Marie
  • 1dl
    socker
  • 1dl
    vatten
  • 1
    citron, skal och saft

Koriandermajonnäs

  • 1
    ägg
  • 1tsk
    risvinäger
  • ½tsk
    salt
  • 1kruk(or)
    koriander
  • dl
    2 ½ dl olja, t ex rapssolja

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 130 grader.

2. Skala svartroten under rinnande kallt vatten. Skär den i knubbiga skivor eller stavar och lägg trångt i en ugnsfast form. Klicka över smöret och riv över citronskal.

3. Sätt in svartroten i ugnen i 25-30 minuter. Känn efter att den är mjuk rakt igenom. Låt svalna lite.

Koriandermajonnäs

1. Mixa ägg, vinäger, salt och koriander.

2. Häll i oljan droppvis och fortsätt mixa tills all olja är nedvispad i majonnäsen.

3. Lägg upp cirka 1 dl i spritspåse.

Syltat äpple

1. Koka upp socker, vatten och citronsaft.

2. Skär äpplet i små tärningar och lägg ner i sockerlagen.

3. Riv i citronskal och ställ åt sidan.

Edamamekrämen

1. Koka edamamebönorna i lätt saltat vatten i 3 – 4 minuter. Häll av. Skala och hacka löken fint och mjukstek i en matsked smör.

2. Mixa bönor och lök med smetana tills den är riktigt krämig. Smaksätt med citron, salt och peppar.

3. Stek hastigt svartrotsskivorna så de får lite färg.

Montering

Klicka eller spritsa edamamekrämen på tallrikarna, toppa med stekta svartrotsskivor och garnera med majonnäs, äpple, senapsfrön och rotfruktschips.

Dela det här receptet med dina vänner!