Kongress

Kongress

Publicerat:

Tillagningstid:

Amerikansk smördeg med hasselnötsfyllning – en nötig liten drömbit!

Ingredienser

15portioner

Amerikansk smördeg

  • 180g
    konditorivetemjöl
  • 125g
    smör (kallt)
  • 50g
    vatten (kallt)
  • 30g
    äggula
  • 3g
    salt

Hasselnötsfyllning

  • 150g
    rivna hasselnötter
  • 150g
    socker
  • 20g
    smör, smält
  • 170g
    ägg

Så lagar du

Amerikansk smördeg

  1. I en blandare med vinge, blanda vetemjöl, salt, smör så att det börjar gå ihop.
  2. Tillsätt vatten och äggulor. Arbeta ihop degen så att den precis går ihop (lite smörklumpar ska finnas kvar).
  3. Plasta in degen och låt vila i kyl ca 20 minuter.
  4. Kavla ut degen och vik ihop i ett treslag. Vrid degen ett kvarts varv, kavla ut degen och gör ett nytt treslag.
  5. Plasta in och låt vila i kyl i 20 minuter.
  6. Kavla ut degen och gör två nya treslag, enligt samma procedur som tidigare. Plasta sedan in och låt vila i kyl i 20 minuter.
  7. Kavla ut smördegen till 2 mm.
  8. Nagga och fodra formarna.

Hasselnötsfyllning

  1. Blanda de rivna hasselnötterna, sockret, smöret och äggen till en spritsbar massa.
  2. Fyll de fodrade formarna med massan (2/3, upp till kanten).
  3. Baka på 175 grader i ca 25 minuter.
  4. Låt svalna och ta ur bitarna ur formarna.

Montering

  1. Pensla toppen med sockerlag och servera med ett rött körsbär.

Dela det här receptet med dina vänner!