Koreansk råbiff med rostade rotsaker och limeolja
Tillagningstid:
Publicerat:
2017-02-23Tillagningstid:
Asiatisk kryddning ger nytt liv åt klassikern, och svenska rotsaker matchar utmärkt bra. Vill du inte äta råbiff går den bra att steka också – minska då mängden soja, eftersom sältan koncentreras när maten tillagas.
Ingredienser
4 portioner
- 500-600 gnymalen oxfilé eller fin högrev
- 3 tskrisvinäger
- 3 mskjapansk soja
- 3 msksesamolja
- 3 tsksesamfrön, gärna rostade
- 2pressade vitlöksklyftor, helst färsk
- 2 mskriven färsk ingefära
- 2 mskfinhackad salladslök
- 1 krmsvartpeppar
Rotsaker
- 300-400 gpalsternacka
- 300-400 gmorot
- 2 mskrapsolja
- salt
- nymalen svartpeppar
- 4-5 mskrapsolja, helst kallpressad
- rivet skal av 2 lime
Servering
- 2 tskrostade sesamfrön, gärna både svart och vita
- fint strimlad salladslök
- ev flingsalt och nymalen svartpeppar
Så lagar du
1. Blanda färsen väl med risvinäger och de andra ingredienserna.
2. Rotsaker: Sätt ugnen på 250 grader. Skala och tärna rotsakerna och lägg i bakpapperklädd ugnsform. Vänd runt med olja och kryddor, rosta i övre delen av ugnen 12–15 minuter tills de är mjuka och får fin färg – passa så det inte bränns.
3. Blanda oljan med rivet limeskal.
4. Forma fyra biffar av färsen, lägg på tallrikar. Fördela rotsakerna runtom, strö över sesamfrön och salladslök och droppa limeolja både på biffar och rotsaker. Bjud salt och peppar bredvid.