Koreansk råbiff med rostade rotsaker och limeolja

Koreansk råbiff med rostade rotsaker och limeolja.

Publicerat:

Tillagningstid:

Asiatisk kryddning ger nytt liv åt klassikern, och svenska rotsaker matchar utmärkt bra. Vill du inte äta råbiff går den bra att steka också – minska då mängden soja, eftersom sältan koncentreras när maten tillagas.

Ingredienser

4portioner

  • 500-600g
    nymalen oxfilé eller fin högrev
  • 3 tsk
    risvinäger
  • 3msk
    japansk soja
  • 3msk
    sesamolja
  • 3tsk
    sesamfrön, gärna rostade
  • 2
    pressade vitlöksklyftor, helst färsk
  • 2msk
    riven färsk ingefära
  • 2msk
    finhackad salladslök
  • 1krm
    svartpeppar

Rotsaker

  • 300-400g
    palsternacka
  • 300-400g
    morot
  • 2msk
    rapsolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 4-5msk
    rapsolja, helst kallpressad
  • rivet skal av 2 lime

Servering

  • 2tsk
    rostade sesamfrön, gärna både svart och vita
  • fint strimlad salladslök
  • ev flingsalt och nymalen svartpeppar

Så lagar du

1. Blanda färsen väl med risvinäger och de andra ingredienserna.

2. Rotsaker: Sätt ugnen på 250 grader. Skala och tärna rotsakerna och lägg i bakpapperklädd ugnsform. Vänd runt med olja och kryddor, rosta i övre delen av ugnen 12–15 minuter tills de är mjuka och får fin färg – passa så det inte bränns.

3. Blanda oljan med rivet limeskal.

4. Forma fyra biffar av färsen, lägg på tallrikar. Fördela rotsakerna runtom, strö över sesamfrön och salladslök och droppa limeolja både på biffar och rotsaker. Bjud salt och peppar bredvid.

Dela det här receptet med dina vänner!