Körsbärsdröm

Körsbärsdröm.

Publicerat:

Tillagningstid:

Att äta färska körsbär är gott men en dessert med körsbär, grädde och små mandelkakor lyfter körsbären till nya höjder.

Ingredienser

Grundsmet

  • 3dl
    vispgrädde
  • 4st
    gelatinblad

Mandeldeg till spröda mandelskal och mandeltrekanter

  • 275g
    vetemjöl
  • 100g
    florsocker
  • 150g
    smör
  • 30g
    mandlar
  • 1st
    ägg
  • 6st
    hela fina körsbär, med stjälkar till dekor
  • en aning neutral olja att smörja formarna med
  • eventuellt lite torkade kikärtor att fylla i degen så den inte glider ner

Körsbärspuré

  • 125g
    färska körsbär
  • 100g
    florsocker
  • ½st
    vaniljstång
  • ½st
    citron

Så lagar du

Grundsmet

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten en halvtimme.

2. Värm vispgrädden till ca 70° och ta sedan kastrullen från värmen. Vrid ut vattnet från gelatinbladen och lägg direkt i den varma grädden.

3. Passera smeten genom en sil i en skål eller bunke. Täck smeten med platsfolie, låt folien ligga på smeten så att det inte bildas kondens. Ställ grundsmeten i kylskåp i minst 3 timmar eller gärna till nästa dag.

Körsbärspuré

1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna med en liten kniv. Krossa vaniljfröna och lite florsocker med en spatel så fröna skiljs åt.

2. Blanda samman vaniljsocker, florsocker, saften från en citron och de rengjorda och urkärnade körsbären. Blanda ordentligt och ställ i kylskåp tills grundsmeten är iskall.

3. När grundsmeten är kall, vispa smeten luftig med en handmixer och vänd sedan ned körbärspuréen i den luftiga grundsmeten.

Mandeldeg

Blanda samman alla ingredienserna med händerna till en fast deg. Ställ degen kallt en halvtimme innan kavling.

Mandelskal

1. Rulla ut degen relativt tunt i lite mjöl och stansa ut cirklar som passar i den form mandelskalen ska tillagas i. Kom ihåg att smörja formen innan cirklarna läggs i.

2. Fyll torkade kikärtor i den utbakade degen för att förhindra att sidorna glider ned. Baka skalen på 200° tills de är lätt gyllene. Ca 7-8 minuter.

3. Låt skalen kylas ned och ta försiktigt loss skalen från de torkade kikärtorna. Förvara skalen i en tättslutande förpackning till servering.

Mandeltrekanter

1. Rulla ut den resterande degen relativt tunt i en aning mjöl.

2. Skär fina raka trekanter med en kökskniv utan tänder.

3. Baka trekanterna på bakplåtspapper på 200° tills de är lätt gyllene.  Det går ganska snabbt.

Montering

1. Placera körbärskrämen i en spritspåse och spritsa som toppar i de avkylda mandelskalen.

2. Avsluta elegat med färska körsbär och mandeltrekanter.

Dela det här receptet med dina vänner!