Köttbuljong

Köttbuljong

Publicerat:

Köttbuljong har blivit en het ny hälsotrend i USA under namnet bone broth. Vi hävdar att den aldrig varit omodern. Däremot är det rent förunderligt att inte alla gör den, fullspäckad med protein och andra nyttigheter som den är. När man rostar benen först släpper en del av fettet och buljongen blir inte fullt lika fet. Däremot ger rostningen färg och förhöjer den mustiga smaken.

Ingredienser

  • 3kg
    oxsvans (sågad)
  • 3kg
    kalvben
  • 5
    gula lökar
  • 3
    lagerblad
  • 15
    svartpepparkorn
  • 1nypa(or)
    salt
  • färska örter till servering

Så lagar du

1. Rosta ben och oxsvans i 210 grader tills gyllenbruna, ca 30-45 minuter. Lyft av plåtarna utan att ta med fett. Slå på iskallt vatten så det täcker. Koka upp under skumning, det är fettet som ska skummas bort.

2. Rosta lökhalvor svarta i torr stekpanna. Tillsätt med skal, pepparkorn, lagerblad och en liten, liten nypa salt.

3. Låt sedan sjuda i minst 20 timmar. Toppa upp med kallt vatten emellan för att behålla samma vätskemängd. Gör vid behov ett uppehåll över natten och fortsätt sjuda följande dag.

4. Sila genom duk. Reducera buljongen till önskad styrka och frys in för andra tillfällen och maträtter.

5. Smaka av med salt och peppar innan servering.

Dela det här receptet med dina vänner!