Köttbullar med brunsås

Köttbullar á la Gunilla med potatismos, rårörda lingon och brunsås.

Publicerat:

Tillagningstid:

Mamma Gunilla och dottern Lina lagar köttbullar med potatismos, rårörda lingon och brunsås.

Ingredienser

4portioner

Köttbullar

  • 1kg
    nymald blandfärs
  • 1dl
    ströbröd
  • 3dl
    matlagningsgrädde
  • 1
    äggula
  • 3msk
    senap
  • 1tsk
    ketchup
  • 1
    gul lök, finhackad och patuerad
  • vitpeppar, svartpeppar och salt efter behag
  • smör till stekning

Potatismos

  • 6
    potatisar
  • salt
  • 4dl
    grädde+mjölk
  • 100g
    smör
  • 1tsk
    svartpeppar
  • 1krm
    muskot

Brunsås

  • 2msk
    smör
  • 2msk
    vetemjöl
  • 4dl
    vatten
  • 1
    köttbuljongtärning
  • 3msk
    grädde
  • 1tsk
    kinesisk soja
  • 1msk
    vinbärsgelé
  • 1krm
    salt
  • svartpeppar

Rårörda lingon

  • 7dl
    socker
  • 1kg
    lingon

Så lagar du

Köttbullar

1. Stek löken genomskinlig och mjuk.

2. Blanda alla ingredienserna utom köttfärsen i en bunke, låt svälla i 10 minuter.

3. Blanda ihop alla ingredienser tillsammans med gräddblandningen. Låt färsen stå 10 minuter.

4. Rulla till vackra köttbullar och stek i smör. Är du modig tillsätt vitlök eller kryddpeppar.

Potatismos

1. Lägg potatisen i kallt, saltat vatten. Låt koka mjuka. Häll av vattnet.

2. Tillsätt 4 dl grädde+mjölk och 100 g smör.

3. Vispa moset fluffigt med elvisp.

4. Tillsätt svartpeppar och muskot.

Brunsås

1. Smält smöret. Tillsätt mjöl och vispa ut.

2. Bryn mjölet någon minut under omrörning. Var försiktig, det bränns lätt.

3. Tillsätt buljongtärningen smält i vattnet.

4. Koka brunsåsen på medelvärme under omrörning i minst 5 minuter.

5. Smaka av med vinbärsgelé, salt och peppar.

Rårörda lingon

1. Häll ner lite lingon i taget så lingonen mosas och sockret löser sig.

Dela det här receptet med dina vänner!