Köttfärskrans med bacon

En ugnsform med en köttfärskrans med bacon runt om, toppad med persilja, fräska lingon och mögelost.

Publicerat:

Tillagningstid:

Saftig, smakrik köttfärslimpa som sköter sig själv i ugnen. Det smarta är att du får den underbara såsen i samma form, sparar disk. Medan den gräddas fixar du tillbehören och hinner både ett varv med dammsugaren och duka bordet. Du kan byta ut mögelosten mot till exempel fetaost eller lagrad hårdost.

Ingredienser

4portioner

Färs

  • 500g
    älgfärs, alt annan färs, t ex nöt, lamm, veg.
  • 1dl
    havregryn
  • dl
    vatten
  • 1st
    gul lök, riven
  • 1msk
    fransk senap
  • 1st
    ägg
  • 1tsk
    svartpeppar
  • 2st
    salt

Fyllning/topping

  • 250g
    färsk svamp, i bitar
  • smör till stekning
  • 2st
    gula lökar, skivade
  • 1paket
    bacon
  • 120g
    grönmögelost, smulad
  • 2msk
    persilja,hackad

Sås

  • 3dl
    grädde, valfri fetthalt men kokbar
  • 1tsk
    fransk senap
  • 10st
    soltorkade tomater, strimlade

Till servering

  • potatisstomp, rårörda lingon, pressgurka

Så lagar du

1. Stek svampen i smör tills vattnet kokat in, ställ åt sidan.

2. Blanda färs: Rör ihop havregryn och vatten, låt svälla 10 minuter. Sätt ugnen på 220 grader varmluft.

3. Blanda ner resterande ingredienser till färsen i havregrynen. Lägg ut baconskivorna omlott på ett bakpapper. Lägg på färsen och klappa ut till en platta. Smula på ost (spara en liten bit till såsen) och lägg på hälften av svampen. Rulla ihop färsen som en rulltårta, med hjälp av bakpappret. Lyft över rullen, fortfarande på bakpappret och för över den till en ugnsfast form, dra bort pappret. Forma rullen till en krans (om du vill, du kan ha en rak köttfärslimpa om du föredrar det). Lägg i den skivade löken. Grädda mitt i ugnen 15 minuter.

4. Vispa ihop grädde och senap. Ta ut formen från ugnen, häll i gräddblandningen, svamp, tomater och ost. Sänk värmen till 200 grader.

5. Baka tills kransen är genomstekt, cirka 15 minuter till. Den är färdig när köttsaften är genomskinlig, ett bra mått eftersom tiden kan variera beroende på olika faktorer som ugn och form. Strö på persilja. Servera med potatisstomp, lingon och pressgurka.

Tips

Tillsätt 1-2 deciliter vitt vin i såsen.

Dela det här receptet med dina vänner!