Köttfärskrans med bacon
Publicerat:
2018-10-17Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Färs
- 500gälgfärs, alt annan färs, t ex nöt, lamm, veg.
- 1dlhavregryn
- 1½dlvatten
- 1stgul lök, riven
- 1mskfransk senap
- 1stägg
- 1tsksvartpeppar
- 2stsalt
Fyllning/topping
- 250gfärsk svamp, i bitar
- smör till stekning
- 2stgula lökar, skivade
- 1paketbacon
- 120ggrönmögelost, smulad
- 2mskpersilja,hackad
Sås
- 3dlgrädde, valfri fetthalt men kokbar
- 1tskfransk senap
- 10stsoltorkade tomater, strimlade
Till servering
- potatisstomp, rårörda lingon, pressgurka
Så lagar du
1. Stek svampen i smör tills vattnet kokat in, ställ åt sidan.
2. Blanda färs: Rör ihop havregryn och vatten, låt svälla 10 minuter. Sätt ugnen på 220 grader varmluft.
3. Blanda ner resterande ingredienser till färsen i havregrynen. Lägg ut baconskivorna omlott på ett bakpapper. Lägg på färsen och klappa ut till en platta. Smula på ost (spara en liten bit till såsen) och lägg på hälften av svampen. Rulla ihop färsen som en rulltårta, med hjälp av bakpappret. Lyft över rullen, fortfarande på bakpappret och för över den till en ugnsfast form, dra bort pappret. Forma rullen till en krans (om du vill, du kan ha en rak köttfärslimpa om du föredrar det). Lägg i den skivade löken. Grädda mitt i ugnen 15 minuter.
4. Vispa ihop grädde och senap. Ta ut formen från ugnen, häll i gräddblandningen, svamp, tomater och ost. Sänk värmen till 200 grader.
5. Baka tills kransen är genomstekt, cirka 15 minuter till. Den är färdig när köttsaften är genomskinlig, ett bra mått eftersom tiden kan variera beroende på olika faktorer som ugn och form. Strö på persilja. Servera med potatisstomp, lingon och pressgurka.
Tips
Tillsätt 1-2 deciliter vitt vin i såsen.