Köttfond (grund)

Köttfond (grund)

    Publicerat:

    Tillagningstid:

    Grundrecept som funkar att koka till både oxkalv och viltben. Kom i håg att spara paryrer (senor och hinnor) när du putsat köttet. Jag brukar spara paryrer i frysen tills det är dags att koka ny fond.

    Ingredienser

    • 1kg
      köttben och paryrer (se till att du har mycket märg i dina ben, då får du en smakrik och mustig fond)
    • 1-2liter
      vatten, så att det täcker benen
    • 2
      morötter
    • 2
      palsternackor
    • 2
      stjälkar blekselleri
    • ½
      purjolök
    • 2msk
      tomatpuré
    • 1-2
      gula lökar

    Bouquet Garni

    • 1knippa(or)
      timjan
    • 1kvist(ar)
      rosmarin
    • 3
      lagerblad
    • 5
      svartpepparkorn

    Så lagar du

    1. Tärna grönsakerna i kuber. Lägg dessa på en plåt tillsammans med benen och paryrerna. Klicka ut tomatpurén och blanda runt på plåten.
    2. Sätt in i ugnen på 200 grader och rosta tills du fått en mörk gyllenbrun yta på grönsakerna och benen.
    3. Dela under tiden löken på mitten och bränn den ordentligt med en brännare eller i en het torr stekpanna.
    4. Ta benen och grönsakerna ur ugnen och lägg i en kastrull. Lägg också i den brända löken och täck med vatten.
    5. Lägg i kryddpåsen (Bouquet Garni, se nedan) och låt nu koka på svag värme i 4 timmar. Skumma av då och då och fyll eventuellt på med vatten om det kokar bort för mycket.
    6. Sila av benen och du har en buljong. Spara hälften till buljong, salta den om du vill, samt krydda eller smaksätt den som du själv vill.
    7. Lägg den andra hälften av buljongen i en kastrull. Det är nu dags att reducera ner den. Innan du gör det har du möjlighet att smaksätta den med t ex rött vin, kryddor eller någon annan typ av syra.
    8. Reducera sedan ner buljongen till hälften eller så att 1/3 del är kvar. Det är det som är din fond. Använd t ex som grund i en pepparrotssås.

    Bouquet Garni

    Bouquet Garni är en kryddpåse eller kryddknippe som man lägger i soppor, fonder eller buljonger.

    1. Lägg allt i en tygpåse eller en bit av en tygsilpåse. Knyt ihop med ett livsmedelsgodkänt snöre.

    Dela det här receptet med dina vänner!