Krämig älgskav

Tillagningstid:

Krämig älgskav.

Publicerat:

Tillagningstid:

Vardagslyxig, härligt höstig älgskav som värmer både kropp och själ inifrån. Messmör ger det lilla extra i såsen. Här handlar det mycket om just såsen. Älgköttets milda viltsmak passar perfekt med kolasötman från messmör, vinbärens syra och svampens umami. Du väljer om du serverar den som en lite enklare variant med kokt potatis eller slår till på ett hemgjort potatismos eller pressad potatis.

Ingredienser

4 portioner

  • 500 g
    älgskav
  • 1
    gul lök, hackad
  • 2 msk
    vetemjöl (går att byta ut mot tex toppredning på majsstärkelse)
  • 2 dl
    vitt vin eller vatten
  • 3 dl
    grädde, valfri fetthalt men kokbar
  • 1
    näve torkad svamp eller 200 g färsk svamp, i bitar
  • ½
    buljongtärning eller 1 msk god fond
  • 1 msk
    messmör eller grönmögelost
  • 1 msk
    vinbärsgelé
  • 1-2 tsk
    fransk senap
  • 600 g
    blandade färska grönsaker, strimlade (t ex morot, rödkål, purjolök, savoykål, röd lök, broccoli)
  • 1 dl
    lingon
  • salt och peppar
  • smör, till stekning
  • sherry (valfritt till avsmakning)

Till servering

  • kokt potatis, potatismos eller pressad potatis

Så lagar du