Äppeltorsk med citronpesto - allt i ett

Äppeltorsk med citronpesto - allt i ett

Publicerat:

Tillagningstid:

Vardagslyxa och bekvämimpa med en enkel fiskrätt där allt finns i samma form, så sparar du på både tjorv och disk och kan njuta extra mycket av middagen. Den här krämiga såsen får smak av alla ingredienser i långpannan och går inte av för hackor. Det här receptet kan du enkelt dela och laga för 1-2 personer, då brukar jag laga det i en liten gjutjärnspanna för att det blir så fint att servera i och håller värmen bra.

Ingredienser

4portioner

  • 700g
    fiskfilé, benfri valfri sort tex torskrygg eller lax
  • 600g
    potatis
  • 1paket
    fryst eller 1 knippe färsk grön sparris, i bitar
  • 2knippa(or)
    grönkål, färsk eller fryst, strimlad
  • 1st
    purjolök, strimlad
  • 2dl
    vispgrädde
  • 2dl
    vitt vin eller torr cider
  • 1tsk
    fransk senap
  • 2st
    röda äpplen, krispig sort, klyftade
  • 10st
    cocktailtomater
  • 1dl
    lagrad hårdost, riven

Citronpesto

  • 1kruk(or)
    basilika
  • 1
    citron, det gula av skalet rivet
  • 1dl
    rostad mandel
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 1dl
    olivolja
  • 1tsk
    salt
  • 1tsk
    vitpeppar eller svartpeppar

Övrigt

  • olja till stekning
  • citronklyftor
  • vitlöksbröd att doppa i såsen

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig värme alt 180 grader varmluft.

2. Skär potatisen i bitar eller skivor (om du vill så skalar du dem innan, jag väljer oftast att köpa ekopotatis och låta skalet sitta kvar), koka dem halvmjuka i lättsaltat vatten, ca 5 minuter.

3. Mortla samtliga ingredienser till pesto till en härligt grön massa. Vänd fisken i blandningen och lägg sedan fisken på en tallrik.

4. Häll av vattnet till potatisen, häll potatisen i en ugnsfast form. Ringla på olja och rosta potatisen 10 minuter i ugnen.

5. Woka grönkål och purjolök mjuka i olja, häll på grädde och vin. Låt koka ett par minuter. Smaka av med senap, salt och peppar (ev extra vitlök om du vill).

6. Ta ut potatisen, lägg ner fisk, sparris och häll grönsakssåsen i formen runt om fisken. Lägg i äpplen och tomater, ringla resterande pesto ovanpå fisken. Strö ost ovanpå. Grädda mitt i ugnen tills fisken är just färdig. Det tar ca 10 minuter. Fisken ska ha lite kärna, just precis hålla ihop (ca 56 graders innertemp).

Tips

Om du gillar krispigt äpple kan du lägga på äppelbitarna efter gräddningen.

Dela det här receptet med dina vänner!