Krämig fiskgratäng

Krämig fiskgratäng

Publicerat:

Tillagningstid:

Vardagslyxa med en smakrik fiskgratäng, om du vill bekvämimpa kan du ta enkelt ta en smart genväg med färdig sås och frysta grönsaker. Kanske du vill smaksätta såsen med en nypa saffran till jul?

Ingredienser

4portioner

  • 800g
    fiskfilé (4 frysta portionsbitar)
  • 800g
    blandade grönsaker, t ex wokgrönsaker

Potatismos

  • 1kg
    potatis, gärna mjölig sort
  • 2
    äggulor
  • 40g
    smör + till stekning
  • salt och peppar
  • ev 1nypa(or)
    riven muskotnöt

Sås

  • 4dl
    crème fraiche
  • 100g
    lagrad hårdost, riven
  • 1
    vitlöksklyfta, riven
  • 1
    citron, zest och saft
  • ev 1nypa(or)
    saffran (valfritt)

Topping

  • 200g
    räkor, handskalade
  • 50g
    rom
  • 1
    röd lök, hackad
  • dillvippor
  • citron

Så lagar du

  1. Salta och peppra fisken.
  2. Gör potatismos. Koka potatisen mjuk, blanda ner resterande ingredienser och smaka av. Ställ åt sidan.
  3. Blanda samtliga ingredienser till såsen.
  4. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  5. Woka grönsakerna, salta och peppra.
  6. Spritsa potatismos runt kanterna på en gratängform.
  7. Lägg grönsaker och fisken i mitten, häll såsen över.
  8. Grädda till vacker färg och innertemp 45 grader på fisken, det tar ca 15 minuter.
  9. Ta ut formen och garnera med räkor, rom, lök, dill och citron.

Dela det här receptet med dina vänner!