Krämig kycklinggryta

maträtten på fat

Publicerat:

Tillagningstid:

Kycklingben är en mycket prisvärd och smakrik detalj, perfekt för januaribudgeten. I den här grytan är det den magiska såsen som är grejen. Grytan är perfekt bjudmat som passar utmärkt att förbereda dagarna innan eller frysa in.

Ingredienser

6portioner

  • 1kg
    kycklingben
  • 1
    gul lök, hackad
  • 5-10st
    vitlöksklyftor
  • 250g
    färska champinjoner, skivade (eller lite torkad svamp som du smular ned i grytan)
  • 1tsk
    timjan, torkad (eller annan örtkryda t.ex. dragon och rosmarin)
  • 5dl
    vitt vin, cider eller vatten
  • 2dl
    grädde (valfri fetthalt men kokbar)
  • 1-2 tsk
    fransk senap
  • salt & vitpeppar
  • smör till stekning

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 175 grader. Bryn kycklingbenen i smör, salta och peppra.

2. Lägg i lök, vitlök och hälften av svampen, låt fräsa en stund. Häll på valfri vätska, strö på timjan.

3. Lägg på lock och ställ in längst ner i ugnen tills köttet lätt lossnar från benen. Det tar cirka 1-1,5 timme. Mot slutet av tiden tillsätter du grädde. Smaka av grytan med senap, salt och peppar.

4. Lyft upp och över kycklingen på en tallrik och koka upp såsen på spisen. Vill du ha den tjockare reder du av den med maizena. Lägg tillbaka kycklingen.

​5. Smörstek resterande svamp och lägg på toppen.

6. Servera med valfritt tillbehör till exempel gröna bönor, potatis, ris, blomkåls- eller rotselleripuré. Vill du göra grytan extra fin toppar du med hackad persilja eller wokade grönsaker.

Dela det här receptet med dina vänner!