Krämig lasagne

Krämig lasagne.

Publicerat:

Tillagningstid:

En värmande, krämig lasagne är alltid uppskattad bjudmat! Gör gärna dubbel sats så det räcker till en extra form som du antingen fryser in hel eller gör matlådor av.

Ingredienser

4portioner

Köttfärssås

  • 400g
    färs (nöt-, bland-, fågel-, vegetarisk)
  • 2st
    gula lökar
  • 2st
    morötter
  • 2st
    stjälkar selleri eller 1 lite bit rotselleri
  • 2st
    vitlöksklyftor, pressade
  • 2msk
    tomatpuré
  • 1burk(ar)
    hela tomater
  • 1st
    buljongtärning (kött eller grönsak)
  • 1msk
    fransk senap
  • salt, peppar och oregano
  • smör till stekning

Béchamelsås

  • 50g
    smör
  • ¾dl
    vetemjöl
  • 1liter
    mjölk
  • salt, vitpeppar och muskot

Montering

  • ca 10st
    lasagneplattor
  • 150g
    lagrad hårdost, riven
  • 10st
    små tomater eller 2 stora, skivade

Till servering

  • en god grönsallad

Så lagar du

1. Finriv eller mixa lök, morötter och selleri.

2. Fräs färsen i smör tills den fått gyllene färg, tillsätt grönsakerna och fräs någon minut tillsammans med tomatpuré. Tillsätt resterande ingredienser, mosa sönder tomaterna.

3. Skölj ur tomatburkarna med lite vatten som du häller ner i såsen. Låt koka till ganska fast konsistens, smaka av med senap, oregano, vitlök, salt och peppar.

4. Gör béchamelsås: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull eller en som inte bränner så lätt. Tillsätt mjöl. Vispa ner mjölk, först någon deciliter, vispa ut klumparna och fortsätt så. Koka 3 minuter, smaka av med pyttelite muskot, salt och peppar. Du kan även byta ut muskot mot en tesked senap.

5. Varva färs, sås och plattor i en ugnsfast form. Avsluta med béchamelsås, skivade tomater och ost på toppen. Du kan även lägga in lite ost i varje lager eller röra ner den i såsen.

6. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda lasagnen tills den är genomgräddad och har vacker gyllene färg. Det tar ca 45 minuter. Täck med folie om ytan blir för mörk innan lasagnen är klar.

7. Servera med en god grönsallad.

Tips

Välj form efter hur hög lasagne du vill ha. Mindre form = hög lasagne. Ett tips är att använda en avlång brödform, då blir det även lättare att skära snygga bitar när lasagnen svalnat.

Dela det här receptet med dina vänner!