Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

kikärts i en skål och en skål ris i bredvid.

Publicerat:

Tillagningstid:

Klart på en kvart är ofta det viktigaste kravet för vardagsmiddagen - maten ska serveras direkt, helst lite fortare än så. Jag brukar ha basråvaror som tomatkross, bönor eller kikärter och en burk havregrädde i mitt skafferi för hektiska dagar. Den här curryn är snabb och läcker vardagsmat, som du rör ihop av enkla basingredienser ur skafferiet, eller åtminstone efter en tur via närbutiken. Receptet är inskickat av Hanna Kuusisalo.

Ingredienser

4portioner

  • 5dl
    kokta kikärter, ca 2 brk
  • 1
    lök, medelstor
  • 4klyfta(or)
    vitlök
  • 1tsk
    spiskummin, mald
  • 2tsk
    garam masala
  • ½tsk
    chilipulver
  • ½tsk
    ingefära, mald eller lite färsk, riven
  • 2msk
    tomatpuré
  • 1burk(ar)
    tomatkross, 400g
  • 1burk(ar)
    havregrädde, 2½ dl
  • 3msk
    jordnötssmör, osötat
  • 100g
    bladspenat eller fryst spenat
  • ½tsk
    salt
  • rejält med svartpeppar
  • olja för stekning

Till servering

  • kokt pärlkorn eller ris

Så lagar du

1. Skala och hacka lök och vitlök.

2. Värm upp olja i en kastrull och stek löken försiktigt på medelhög värme i ca 10 minuter. Lägg vitlök, tomatpuré och kryddor i pannan, låt småkoka en stund.

3. Tillsätt tomatkross, havregrädde, jordnötssmör och kokta kikärter. Låt sjuda en kvart.

4. Tillsätt till sist spenaten. Hetta upp och smaka av med salt och svartpeppar.

5. Servera med kokt ris eller korngryn.

Tips

Kikärts- och spenatcurryn är välsmakande och kryddig men kräver ändå inte ett avancerat kryddförråd, torkade baskryddor duger bra.

Låt såsen sjuda en stund för full smakexplosion. Toppar du ännu med färsk koriander blir portionen extra läcker.

Dela det här receptet med dina vänner!