Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar
Publicerat:
2019-10-07Tillagningstid:
Klart på en kvart är ofta det viktigaste kravet för vardagsmiddagen - maten ska serveras direkt, helst lite fortare än så. Jag brukar ha basråvaror som tomatkross, bönor eller kikärter och en burk havregrädde i mitt skafferi för hektiska dagar. Den här curryn är snabb och läcker vardagsmat, som du rör ihop av enkla basingredienser ur skafferiet, eller åtminstone efter en tur via närbutiken. Receptet är inskickat av Hanna Kuusisalo.
Ingredienser
4portioner
- 5dlkokta kikärter, ca 2 brk
- 1lök, medelstor
- 4klyfta(or)vitlök
- 1tskspiskummin, mald
- 2tskgaram masala
- ½tskchilipulver
- ½tskingefära, mald eller lite färsk, riven
- 2msktomatpuré
- 1burk(ar)tomatkross, 400g
- 1burk(ar)havregrädde, 2½ dl
- 3mskjordnötssmör, osötat
- 100gbladspenat eller fryst spenat
- ½tsksalt
- rejält med svartpeppar
- olja för stekning
Till servering
- kokt pärlkorn eller ris
Så lagar du
1. Skala och hacka lök och vitlök.
2. Värm upp olja i en kastrull och stek löken försiktigt på medelhög värme i ca 10 minuter. Lägg vitlök, tomatpuré och kryddor i pannan, låt småkoka en stund.
3. Tillsätt tomatkross, havregrädde, jordnötssmör och kokta kikärter. Låt sjuda en kvart.
4. Tillsätt till sist spenaten. Hetta upp och smaka av med salt och svartpeppar.
5. Servera med kokt ris eller korngryn.
Tips
Kikärts- och spenatcurryn är välsmakande och kryddig men kräver ändå inte ett avancerat kryddförråd, torkade baskryddor duger bra.
Låt såsen sjuda en stund för full smakexplosion. Toppar du ännu med färsk koriander blir portionen extra läcker.