Krämig rotsellerisoppa med smörstekt svamp och ost-krutonger
Publicerat:
2023-09-15Tillagningstid:
Ingredienser
- 400gskalad rotselleri
- 1stgul lök
- 2stvitlöksklyftor
- 1tskfinhackad timjan
Olivolja att steka i
- 5dlgrönsaks- eller hönsbuljong
- 2dltorrt vitt vin
Salt och svartpeppar
- 3dlmatlagningsgrädde
- 1stRivet skal från 1 citron
- 0,5dlfinhackad gräslök
- 1dlhackade, rostade hasselnötter
- 200gblandad svamp
- 25gsmör
salt och peppar
- 4skiva(or)ljust surdegsbröd, t ex levain
olivolja
- 50gmögelost
Så lagar du
1, Hacka lök och vitlök och fräs i olja i en kastrull på mellanvärme tills löken börjar bli mjuk.
2, Tillsätt grovhackad rotselleri samt timjan och låt fräsa med ett par minuter.
3, Tillsätt vitt vin och låt koka någon minut.
4, Tillsätt buljong, krydda med salt och peppar. Lägg på ett lock och låt sjuda i ca 20 minuter eller tills rotsellerin är mjuk.
5, Tillsätt grädde, låt koka utan lock i ca 5 minuter.
6, Mixa soppan slät och rör ner rivet citronskal.
7, Skär brödet i stavar som är ca 2 cm breda. Sväng runt dem med rikligt med olivlja och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen på 225 grader tills brödet är gyllenbrunt och krispigt. Låt svalna.
8, Riv eller skär svampen i mindre bitar.
9, Lägg i en torr stekpanna och stek på mellanvärme tills svampen släpper vätska och denna kokar bort. Tillsätt smör och krydda med salt och peppar. Låt fräsa ett par minuter under omrörning tills svampen fått fin färg.
10, Värm upp soppan innan servering, häll upp i skålar och toppa med svamp, finhackad gräslök och rostade hasselnötter. Bred mögelost på krutongerna och servera vid sidan av med soppan.