Krämig rotsellerisoppa med smörstekt svamp och ost-krutonger

soppa, djuptallrik, lök

Publicerat:

Tillagningstid:

Rotselleri är en magisk rotfrukt som man inte får missa! Ljuvlig att baka i ugnen eller varför inte göra puré på men också fantastisk i soppa. Soppan, krutongerna och svampen går fint att förbereda för att sedan värma (och gärna mixa en sista gång för skummighet) soppan innan servering.

Ingredienser

  • 400g
    skalad rotselleri
  • 1st
    gul lök
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 1tsk
    finhackad timjan

Olivolja att steka i

  • 5dl
    grönsaks- eller hönsbuljong
  • 2dl
    torrt vitt vin

Salt och svartpeppar

  • 3dl
    matlagningsgrädde
  • 1st
    Rivet skal från 1 citron
  • 0,5dl
    finhackad gräslök
  • 1dl
    hackade, rostade hasselnötter
  • 200g
    blandad svamp
  • 25g
    smör

salt och peppar

  • 4skiva(or)
    ljust surdegsbröd, t ex levain

olivolja

  • 50g
    mögelost

Så lagar du

1, Hacka lök och vitlök och fräs i olja i en kastrull på mellanvärme tills löken börjar bli mjuk. 

2, Tillsätt grovhackad rotselleri samt timjan och låt fräsa med ett par minuter. 

3, Tillsätt vitt vin  och låt koka någon minut. 

4, Tillsätt buljong, krydda med salt och peppar. Lägg på ett lock och låt sjuda i ca 20 minuter eller tills rotsellerin är mjuk. 

5, Tillsätt grädde, låt koka utan lock i ca 5 minuter. 

6, Mixa soppan slät och rör ner rivet citronskal.  
 

7, Skär brödet i stavar som är ca 2 cm breda. Sväng runt dem med rikligt med olivlja och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen på 225 grader tills brödet är gyllenbrunt och krispigt. Låt svalna.  
 
8, Riv eller skär svampen i mindre bitar. 

9, Lägg i en torr stekpanna och stek på mellanvärme tills svampen släpper vätska och denna kokar bort. Tillsätt smör och krydda med salt och peppar. Låt fräsa ett par minuter under omrörning tills svampen fått fin färg.  
 
10, Värm upp soppan innan servering, häll upp i skålar och toppa med svamp, finhackad gräslök och rostade hasselnötter.  Bred mögelost på krutongerna och servera vid sidan av med soppan. 

 

Dela det här receptet med dina vänner!