Krämig svampgryta med rostad blomkål

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Krämig svampgryta.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Underbart smakrik höstgryta! Här har Susanne använt vegetariska grytbitar som protein, men du kan välja att använda kokta bönor eller linser istället.

Ingredienser

4 portioner

  • 1
    blomkålshuvud
  • 500 g
    färsk svamp, i bitar
  • 1
    liten näve torkad svamp
  • 2
    gula lökar, skivade
  • 1-2 msk
    tomatpuré
  • 4 dl
    vitt vin, eller buljong
  • 1 msk
    ljus soja
  • 1 msk
    senap
  • 1
    buljongtärning, svamp- eller grönsaksbuljong
  • 1 påse(ar)
    vegetariska grytbitar, tinade (t ex quorn)
  • 3 dl
    vispgrädde
  • 100 g
    lagrad hårdost, riven
  • smör till stekning
  • salt och peppar
  • 2-3
    lagerblad
  • ett par kvistar timjan eller 1 tsk torkad timjan
  • sherry och messmör, om man vill

Till servering

  • lingonsylt, rårörda lingon eller vinbärsgelé

Topping

  • 1
    röd lök, hackad
  • 1 dl
    oliver, hackade
  • 1 dl
    persilja, hackad
  • 1
    röd paprika, hackad
  • ½
    gurka, tärnad

Så lagar du