Krämig svampsoppa

Krämig svampsoppa.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ljuvligt mustig höstsoppa där svampen verkligen kommer till sin rätt. Soppan är perfekt bjudmat eftersom den med fördel kan förberedas dagarna innan. Servera med ett gott bröd.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1
    vitlök (hel, ska rostas du kan även byta ut den mot rökt vitlök)
  • 2
    schalottenlökar, hackade
  • 500g
    färsk svamp, i bitar
  • 2msk
    vetemjöl
  • 2dl
    vitt vin (går bra att byta ut mot buljong)
  • 3dl
    grädde eller crème fraiche, kokbar
  • 1liter
    god buljong (grönsaks-, höns- eller svampbuljong)
  • salt, vitpeppar, timjan, sherry, smör till stekning
  • till servering: ett gott bröd

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Lägg vitlöksklyftorna med skal i en ugnsfast form, eller slå in dem i folie, och rosta dem gyllene mitt i ugnen.

3. Fräs lök och svamp i smör.

4. Rör ner mjöl, häll på vin och koka in några minuter. Tillsätt buljong och grädde. Koka/sjud i 15 minuter.

5. Mixa med stavmixer (eller låt soppan ha bitarna kvar, det är en smaksak). Smaka av med rostad vitlök, salt, peppar, sherry och ev. lite timjan.

6. Servera med ett gott bröd.

Tips

Lägg till en god topping av t ex hackat rött äpple blandat med lingon, strimlad vårlök, gräslök, chips av rotfrukter, äpple eller mandelpotatis eller knaprigt bacon. Du kan också ringla över en god olja med smak av t ex tryffel, nötter eller citron.

Dela det här receptet med dina vänner!