Kransekaka

Kransekaka

Publicerat:

Tillagningstid:

Kransekakan har få ingredienser och är förhållandevis lätt att laga.

Ingredienser

12portioner

Kransekaka

  • 1kg
    rå marsipan
  • 300g
    florsocker
  • 80g
    pastöriserade äggvitor

Kristyr

  • 75g
    florsocker
  • 30g
    pastöriserade äggvitor

Så lagar du

1. Kransekaksmassan:
Rör ihop florsocker och marsipan med degkniven på hushållsmaskinen, eller knåda med händerna. Tillsätt äggvitan lite i taget tills blandningen är jämn och slät. Häll den färdiga massan i en plastpåse, förslut och lägg den i kylskåpet i minst 2 h eller gärna tills nästa dag.

2. Väg upp 300 gramsbitar av den kylda kranskaksmassan. Varje stycke rullas ut i 80 cm långa stänger. Använd handflatorna istället för fingrarna när du rullar stången så undviker du fingeravtryck.

3. Platta sedan ut rullarna, på den del som vetter mot dig, med hjälp av små lätta tryck med handflatan över hela stängerna. Stängerna får nu en lätt "trekantig form" i genomskärning. Avsluta med att dra handflatan lätt över stängerna så att ytan blir jämn. Dra sedan en kniv under stängerna för att se till att de lossnar från bakbordet/bänken. Pressa knivbladet hårt mot underlaget.

4. Skär sedan upp stängerna i olika långa bitar: 8 cm, 10 cm, 12 cm... osv. Du ökar hela tiden med 2 cm. Kom även ihåg att göra en boll till toppen.

5. Stäng sedan varje uppmätt stång så att en upprest/stående ring bildas. Klä en plåt med bakplåtspapper. Avsluta med att trycka alla ringarna platta med hjälp av ett pakplåtspapper med en pakplåt ovanpå. Pressa lätt och ta bort papper och plåt.

6. Grädda i 200 grader tills kakorna är gyllende, cirka 14-18 minuter.

7. Kristyr:
Vispa florsocker och äggvitor luftigt med elvisp. Kristyren är klar när den inte flyter samman när vispningen stannar. Häll upp kristyren i en kon av vaxat papper.

8. Välj ut det fat som kakan ska serveras på. Placera den största gräddade, avsvalnade kakringen på denna. Spritsa karaktäristiska "kristyrtungor" över ringen och lägg på nästa. Upprepa upp till den minsta ringen och avsluta med bollen på toppen.

9. Förvara den färdiga kakan torrt under några timmar i rumstemperatur innan den täcks med plast, ifall den ska hålla några dagar.

Tips:
Garnera toppen på lämpligt sätt beroende på årstid: stjärna, flagga el dyl.

Dela det här receptet med dina vänner!