Krispig potatisvåffla

Krispig potatisvåffla.

Publicerat:

Tillagningstid:

Lyxiga och lite matigare våfflor som kan varieras med din personliga favorit-topping. Fånga våren med sparris och pocherat ägg, eller vila tryggt i klassiska, svenska smaker som strömming, pepparrot och dill.

Ingredienser

4portioner

Våffelsmeten

  • 150g
    potatis
  • 150g
    sötpotatis
  • dl
    mjölk
  • dl
    vetemjöl
  • 2tsk
    bakpulver
  • 100g
    smör
  • salt

Topping 1

  • 4
    ägg
  • 1msk
    ättika
  • 8st
    vit sparris, tjocka
  • 2st
    citroner, saft
  • 30g
    salt
  • 10g
    socker
  • 40g
    smör
  • 100g
    spenat
  • salt och peppar
  • champagnevinäger
  • citron
  • rapsolja, kallpressad

Topping 2

  • 300g
    strömming, dragen
  • dl
    citronjuice
  • 1dl
    vatten
  • 3msk
    salt
  • 1st
    Schalottenlök
  • 2msk
    dill
  • 1st
    citron, cest och saft
  • 4msk
    stenbitsrom, eller annan rom du föredrar
  • 6st
    potatisar
  • 1dl
    gräddfil
  • ½
    gurka
  • 1tsk
    dillfrön
  • svartpeppar

Så lagar du

Potatisvåffla

1. Smält smöret.

2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och rör ihop. Tillsätt resten av mjölken och vispa till en slät smet.

3. Riv potatisen fint, pressa ur vattnet och vispa ner i smeten.

4. Grädda våfflorna i smörat våffeljärn.

Topping 1

Pocherat ägg

1. Knäck äggen i varsin kopp eller glas. Koka upp vattnet i en vid kastrull. Sänk sedan värmen så det sjuder. Tillsätt ättika.

2. Gör en virvel i vattnet med en slev. Släpp ner ett ägg i taget, styr försiktigt ihop ägget med sleven så det håller ihop.

3. Låt sjuda 3–4 minuter. Lyft upp äggen med hålslev.

Inkokt sparris

1. Skala sparrisen noga runt om med en bygelskalare. Skär bort en bit av den grövsta änden om den är träig.

2. Koka upp vatten (helst i en sparriskokare/hög smalkastrull). Smaksätt med citronsaft, salt, socker och smör.

3. Koka sparrisen stående med knopparna uppåt tills sparrisen är genomkokt (genomskinlig), ca 10 min.

4. Vattnet ska vara så högt på sparrisen att knopparna når just ovan vattenytan och ångkokas. Låt svalna något i lagen och skär vid servering ner den i mindre bitar.

Spenatsallad

1. Skölj spenaten noga och riv den i mindre bitar.

2. Finhacka schalottenlöken och blanda med vinäger och koka upp hastigt. Låt svalna och blanda med olivolja.

3. Smaka av med salt och svartpeppar. Häll den varma dressingen direkt över den rivna spanten och vänd ihop, servera genast.

Topping 2

Strömmingen

1. Pressa citronen och bland amed vattnet och salktet till en lag.

2. Placera den dragna strömmingen på ett litet fat och slå på lagen. Låt gravas i ca 10 minuter.

3. Häll sedan av lagen och vänd upp strömmingen försiktigt med den finhackade schalottenlöken, citronskal, dill och olivolja och svartpeppar.

Marinerad gurka

1. Skala gurkan och skiva den i 3mm skivor, salta ur lätt och marinera sedan med ättika, socker och dillfrön.

2. Koka potatisen och vid servering pressa den och fördela ut över våfflan. Klicka ut gräddfil, den marinerade strömmingen och stenbitsrommen, avsluta med riven pepparrot.

Övrigt

Pocherade ägg sätter guldkant på våfflan Knepet är att tillsätta lite ättika i vattnet och skapa en virvel som äggen får sjuda i. Det är enklare än du tror att lyckas med den perfekta gulan. Kom ihåg att det är viktigt att använda färska ägg när du pocherar.

Dela det här receptet med dina vänner!