Krispig pumpa
Publicerat:
2017-12-06Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 150gkikärtor
- 300gpumpa
- 2msksvarta sesamfrön
- 1vitlöksklyfta
- 1tskhavssalt
- 2mskvitvinsvinäger
- 1litermatolja, till fritering
Rosmarindip
- 3dlsoya yoghurt
- 1vitlöksklyfta
- 1mskkraftig olivolja
- ½tskrosmarin
- ½tskhavssalt
Så lagar du
1. Blötlägg kikärtorna i ca 8 timmar (görs med fördel på morgonen om du ska laga detta på kvällen).
2. Sätt ugnen på 100 grader.
3. Gröp ur kärnorna ur en halverad pumpa. Skölj skalet och riv sedan grovt på rivjärnet.
4. Häll av vattnet på kikärtorna och skölj igenom dem ordentlig i kallt vatten. Mixa sedan så fint det går i en matberedare tillsammans med vitlöksklyftan. Lägg i en stor bunke tillsammans med pumpan, svarta sesamfrön, havssalt och vinägern.
5. Värm upp oljan i en medelstor kastrull (ca 2 liter i volym). OBS! Ha locket till hands om det skulle börja brinna i fettet. Lägg då på locket för att kväva elden.
6. Om du har termometer så ska olja bli ca 160–170 grader. Om du inte har termometer, lägg i en liten klump av smeten. När den börjar friteras och bli gyllenbrun är det dags att börja.
7. Kläm små avlånga ”kottar” i handen och lägg i oljan med hjälp av en hålslev. Lägg i 5–6 st åt gången. Efter ca 3–5 minuter ska de vara gyllenbruna.
8. Lyft dem och lägg på en tallrik med hushållspapper i botten. Fortsätt att fritera alla i samma manér. När du är klar med sista så ställ in tallriken i ugnen i 5 minuter för att värma på de ordentligt.
9. Servera med rosmarindip, krämig bakad pumpa och riven pumpasallad.
Rosmarindip
1. Lägg alla ingredienser i en bunke och stavmixa ihop såsen. Häll upp och servera till din pumparätt.