Krispig pumpa

Krispig pumpa.

Publicerat:

Tillagningstid:

Små, friterade munsbitar på pumpa och kikärtor.

Ingredienser

4portioner

  • 150g
    kikärtor
  • 300g
    pumpa
  • 2msk
    svarta sesamfrön
  • 1
    vitlöksklyfta
  • 1tsk
    havssalt
  • 2msk
    vitvinsvinäger
  • 1liter
    matolja, till fritering

Rosmarindip

  • 3dl
    soya yoghurt
  • 1
    vitlöksklyfta
  • 1msk
    kraftig olivolja
  • ½tsk
    rosmarin
  • ½tsk
    havssalt

Så lagar du

1. Blötlägg kikärtorna i ca 8 timmar (görs med fördel på morgonen om du ska laga detta på kvällen).

2. Sätt ugnen på 100 grader.

3. Gröp ur kärnorna ur en halverad pumpa. Skölj skalet och riv sedan grovt på rivjärnet.

4. Häll av vattnet på kikärtorna och skölj igenom dem ordentlig i kallt vatten. Mixa sedan så fint det går i en matberedare tillsammans med vitlöksklyftan. Lägg i en stor bunke tillsammans med pumpan, svarta sesamfrön, havssalt och vinägern.

5. Värm upp oljan i en medelstor kastrull (ca 2 liter i volym). OBS! Ha locket till hands om det skulle börja brinna i fettet. Lägg då på locket för att kväva elden.

6. Om du har termometer så ska olja bli ca 160–170 grader. Om du inte har termometer, lägg i en liten klump av smeten. När den börjar friteras och bli gyllenbrun är det dags att börja.

7. Kläm små avlånga ”kottar” i handen och lägg i oljan med hjälp av en hålslev. Lägg i 5–6 st åt gången. Efter ca 3–5 minuter ska de vara gyllenbruna.

8. Lyft dem och lägg på en tallrik med hushållspapper i botten. Fortsätt att fritera alla i samma manér. När du är klar med sista så ställ in tallriken i ugnen i 5 minuter för att värma på de ordentligt.

9. Servera med rosmarindip, krämig bakad pumpa och riven pumpasallad.

Rosmarindip

1. Lägg alla ingredienser i en bunke och stavmixa ihop såsen. Häll upp och servera till din pumparätt.

Dela det här receptet med dina vänner!