Krispiga ärtburgare med krämig beet-slaw

Krispig ärtburgare.

Ingredienser

4portioner

Biffar

  • 250g
    gula ärtor
  • 1knippa(or)
    dill
  • 1knippa(or)
    persilja
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 1,5tsk
    havssalt
  • ca ½dl
    neutral matolja

Beet-slaw

  • 4msk
    pumpafrösmör
  • 1st
    citron
  • ½tsk
    havssalt
  • 2msk
    vatten
  • 1st
    stor rödbeta
  • 1st
    stor zucchini
  • 4st
    stora blad mangold

Potatissallad

  • 600g
    potatis
  • 2st
    gul lök
  • 1krm
    hel spiskummin

Tillbehör

  • 1burk(ar)
    dijonsenap

Så lagar du

1. Blötlägg ärtorna i fyra gånger så mycket vatten, gärna kvällen innan, i minst 12 timmar. Skölj av dem noga dagen efter. Mixa ärtorna i en matberedare på högsta hastighet med dill, persilja, vitlök och havssalt. Stjälkarna kan sitta kvar. Smeten ska vara tjock och gryning. Öppna locket ett  par gånger och skrapa ner från kanterna så att alla ärtorna blir lika mixade.

2. Sätt ugnen på 200 grader. Forma 4 biffar eller 8 mindre. Stek biffarna i panna i matolja. De ska bli gyllenbruna på bägge sidorna. Lägg i en form så länge.

3. Lägg pumpasmör, citronsaften från citronen, havssalt i en stor bunke och vispa ihop med en visp. Tillsätt vattnet och vispa ihop allt. Skrubba rödbetan och riv grovt. Skölj zucchinin och riv grovt. Plocka ned mangoldbladen i tumstora bitar. Lägg allt i samma stora bunke som dressingen. Vänd runt i stora försiktiga rörelser så de behåller sin spänst.

4. Skrubba potatisen, dela den i 4 bitar och ångkoka den sen i cirka 15 minuter (beroende på storlek). Kan också kokas i saltat vatten. Skala löken och dela på den. Grovhacka löken och bryn den sedan i stekpanna med lite olja på stark värme. När den är brun, tillsätt spiskummin och räkna till 10 under omrörning. Ta bort pannan från värmen. När potatisen är färdigkokt, häll av allt vatten i en skål. Tillsätt den brynta löken i potatisen och mosa runt med gaffel. Tillsätt lite potatisvatten om du vill ha en lösare konsistens (även ångkoksvattnet kan användas till detta).

5. Sätt in biffarna i ugnen i 5 minuter. Servera de varma och krispiga biffarna med beet-slaw och den varma potatisen. Ställ fram dijonsenapen och ha till burgarna.

Dela det här receptet med dina vänner!